Askerlik Kanunu Tasarısı TBMM'de Kabul Edildi

Askerlik Kanunu Tasarısı TBMM'de Kabul Edildi

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tasarının tümü, 7 Şubat'ta yapılan oylamalarda toplantı yeter sayısı bulunamadığı için kabul edilememişti.

Tasarının tümü dün oylanarak kabul edildi.

Kanunla, 2010 referandumunda kabul edilen Anayasa'daki "Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanacak" hükmü, ilgili kanuna aktarılıyor.

Bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verecek.

İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak.

Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve üç kuvvet komutanı hakkında; İçişleri Bakanı da Jandarma Genel Komutanı hakkında araştırma, gerekiyorsa ön inceleme yaptıracak, soruşturma izni verecek veya vermeyecek.

Anılan kararlara, 10 gün içinde Cumhurbaşkanlığına itiraz edebilecek. Cumhurbaşkanı tarafından verilen karar kesin olacak.

Kuvvet komutanlarının görev süreleri birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilecek.

Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanlar da YAŞ değerlendirmesine alınacak.

Bunlardan terfi ettirilenler ile kadrosuzluktan emekli edilenler, rütbe bekleme sürelerini tamamlamış sayılacak.

Subaylığa uygunluk işleminde kararname esası kaldırılacak. Bu işlem, kuvvet komutanlıkları personeli için Milll Savunma Bakanı; Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli için İçişleri Bakanının onayıyla yapılacak.

Pilotaj eğitimini bitirenlerin yükümlülükleri, bu eğitimlerde geçen sürenin iki katından üç katına uzatılacak.

Kanunla ayrıca, hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı, uzun döneme tabi olanlar için 90 günden 30 güne, kısa döneme tabi olanlar için 45 günden 15 güne düşürüldü.

Makam tazminatı almayan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş emeklilerine her ay 100'er lira verilecek.

Garnizon komutanlığı görevinin hangi kıta, komutan veya kurum amiri tarafından yapılacağı Genelkurmay Başkanlığınca düzenlenecek.

Askeri kantinler kiraya verilebilecek ya da üçüncü şahıslara işlettirilebilecek.