Askeri Yargıtay'dan 'gizli yapılanma' açıklaması

Askeri Yargıtay'dan 'gizli yapılanma' açıklaması

Askeri Yargıtay içindeki "gizli yapılanma"ya ilişkin askeri bir yargıçın gizli tanık olarak ifade verdiği yönündeki iddialarla ilgili sürecin devam ettiği belirtildi

Askeri Yargıtay Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, son zamanlarda bazı basın yayın organlarında, isimsiz veya sahte isimlerle çeşitli şahıs ve kurumlara gönderilen, somut bilgi ve belge içermeyen mektuplara dayanılarak, "Askeri Yargıtayda yargılanan bir askeri hakimin açıklamaları" şeklinde haberler yer aldığı belirtildi.

Açıklamadan önemli satırbaşları şöyle: Askeri Yargıtay içindeki paralel yapılanmaya ilişkin söylem ve iddialar, kurumumuzca yasal girişim yapılmasını sağlayacak ve yeterli bir sonuca ulaşmayı temin edecek somut belgeye dayandığında ve somut bilgiler içerdiğinde gerekli yasal işlemler derhal başlatılacaktır.

Sözü edilen haberlerin, haberin kaynağı kişiler hakkında askeri Yargıtayda devam eden yargılamayla ilgili olarak temyiz incelemesinin Askeri Yargıtay Daireler Kurulunun 27 Kasım 2014 tarihli gündeminde olduğu, tamamlanan disiplin soruşturması nedeniyle Askeri Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulunun 1 Aralık 2014 tarihinde toplantıya çağrıldığı ve Askeri Yargıtay Soruşturma Kurulu tarafından yürütülen soruşturmanın devam ettiği dikkate alındığında, ilgili disiplin soruşturması, ceza soruşturması ve temyiz incelemesinin etki altına alınmasının amaçlandığı görülmektedir.

Açıklamada, bugüne kadar, yaptığı görev nedeniyle, adli yargılamayı etkilemeye yönelik haberlere karşı açıklama yapmaktan uzak durma tutumunu titizlikle sürdüren ve saygınlığına zarar vermemeye azami özen gösteren Askeri Yargıtayın, devam eden davalarda tarafsızlığına gölge düşürmemek amacıyla iddialarla ilgili sessizliğini sözü edilen disiplin soruşturması ve temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar sürdüreceği, ancak gerek kurumsal saygınlığına gerekse üyelerinin kişilik haklarına yönelik saldırı niteliğindeki iddialarla ilgili yasal başvuru haklarını kullanacağı bildirildi.

YARGI SÜRECİ BAŞLATILDI

Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse'nin avukatı Sönmez Ahi de, Askeri Yargıtay üyeleri ve Genelkurmay Adli Müşavirine yönelik basında yer alan iddialarla ilgili yargısal süreç başlatıldığını bildirdi.  

Köse'nin vekili avukat Sönmez Ahi'nin imzasını taşıyan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Askeri Yargıtay üyesi olduğu belirtilen bir kişinin gizli tanık olarak ifade verdiği belirtilerek beyanların haberleştirildiği anımsatıldı.  

Söz konusu kişinin ifadesinde yer aldığı belirtilen iddialarla aynı içerikli sahte isimli ihbar mektuplarının daha önce Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Genelkurmay Başkanlığı gibi değişik birimlere gönderildiği belirtilen açıklamada, hiçbir delile dayanmayan soyut nitelikteki iddiaları içeren ihbar mektuplarını gönderenlerin tespiti amacıyla Mayıs 2014'te Genelkurmay Askeri Savcılığına soruşturma emri verildiği, soruşturma sonucunda mektupları gönderen kişilerden birinin Askeri Yargıtay üyesi, diğerinin de Askeri Yargıtayda "resmi belgede sahtecilik" suçundan yargılanan emekli bir askeri hakim olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Soruşturma dosyasının Askeri Yargıtay Başkanlığına gönderildiği ifade edilen açıklamada, Askeri Yargıtay üyesi hakkında Askeri Yargıtay Genel Kurulunca Eylül 2014'te disiplin/ceza soruşturması başlatılmasına karar verildiği bildirildi. 

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: Askeri Yargıtay üyeleri ve Genelkurmay Adli Müşavirine yönelik basında yer alan iddialar söz konusu ihbar mektuplarına dayanmaktadır. İhbar mektuplarında yer alan iddialar ile gizli tanık olarak ifade verdiği belirtilen kişinin ileri sürdüğü iddialar aynı mahiyette olduğundan gizli tanığın ihbar mektuplarını gönderdiği tespit edilen kişi olduğu anlaşılmıştır.  Bu kişi/kişilerin Askeri Yargıtayda devam eden disiplin ve adli soruşturmaları/yargılamaları etkileme/baskı altına alma maksadıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak 'paralel yapı' iddialarıyla ilgili devam eden soruşturma kapsamında ifade verdikleri düşünülmektedir. 

Bu kişilerin şahsi menfaatleri doğrultusunda gerçeklerle hiçbir ilgisi olmayan, mesnetsiz iddiaları kendileri hakkında yapılabilecek adli/idari işlemleri etkisiz kılma ve bu süreçte yer alan tüm personeli itibarsızlaştırma amacına yönelik olarak tekrar tekrar gündeme getirdikleri anlaşılmaktadır. Konu ile ilgili olarak gerekli yargısal süreç başlatılmıştır."