Arınç'dan Önemli Açıklamalar

Arınç'dan Önemli Açıklamalar

Genel affın gündemde olmadığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Kimse bir genel af beklentisi içinde olmasın" dedi.

Hükümet Sözcüsü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerle kahvaltıda biraraya geldi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Köşk seçiminde hiç akla gelmeyecek hileler ortaya çıkabilir”,

“Hükümet olarak genel af düşüncemiz yok”,

“Akdoğan’a: Bir kumpas kuruldu sözü kendi ifadesidir. O zaman ona sormak lazım. Sen neden böyle bir yazı yazdın?”

ARINÇ'IN AÇIKLAMALARI ŞÖYLE

-Ben 2014'ün AK Parti Hükümeti bakımından yeniden bir başarı yılı olacağına, bütün bu sıkıntıların, bu flu ortamların ortadan kalkacağına yürekten inanıyorum. Sancılar yaşanabilir, elbette birtakım olaylar hiç beklenmedik şekilde farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Bunların hepsi birer sınamadır. Bu sınamalardan başarıyla çıkacağız. Türk halkı bu bilince sahip ve bugünkü rakamlarla da zaten sandığa gidildiğinde yeniden bir güven tazelemesi olabiliceğini de görebiliyorum.

ABARTILIP KÖPÜRTÜLÜYOR
 
-Türkiye kendisi hareketli bir ülke, güçlü bir ülke. Ben baktığımda 11 yıldır devam eden istikrarlı hükümetin önemli işler başardığını görüyorum. Türkiye’de gerçekten maddi planda yapılan ekonomiyi yeniden inşa etmek, makro ekonomik göstergelerden her bireyin refah içinde yaşama kavuşmasına kadar, tüm sektörlerde çok önemli işler başardığını söylüyoruz. Geçmişte çok kırılgan bir yapı vardı. Siyaset dışı kurumlar hükümetlere de kolaylıkla müdahale edebiliyordu. 11 yılda ilmik ilmik örülen yeni bir yapı var. Yeni Türkiye’de diyebiliriz. Vesayetlerin müdahalelerin ortadan kalktığı sivil asker ilişkilerinin yeniden kurulduğu, Türkiye’den anti demokratik uygulamaların sona erdiği bir dönem yaşıyoruz. Bu flu ortamların ortadan kalkacak. Sancılar yaşanabilir. Bunların hepsi birer sınamadır. Bunlardan başarıyla çıkacğaız. Bugünkü rakamlarla sandığa gidildiğinde yeniden bir güven tazelemesi olabileceğini de düşünüyorum. Türkiye'de böylesi kırılgan şeylerin yaşandığı ortamda şükür ki güçlü bir hükümet var. Abartılıp köpürtülen haberlerin de aslında maksatlı yayınlandığını biliyoruz. Sükunetle ve elbette olaylara şiddetle değil suhuletle yaklaşılması gerektiğini düşünüyoruz.
 
AKLA GELMEYECEK HİLELER ORTAYA ÇIKABİLİR

-(Köşk seçimine ilişkin)

İlk defa halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilecek. Türkiye’de cumhurbaşkanları seçimi her zaman engellemelerle karşılaşır. Hatta hiç akla gelmeyecek hileler ortaya çıkabilir. 2007’de 367 gibi. Şüphesiz bugün herkes 367’yi gülümseyerek karşılıyor. Ama Türkiye bunu yaşadı. Herkesin gülüp geçtiği saçmalığı hepimiz yaşamıştık. Aradan yedi yıl geçiyor, başka tartışmalar gündeme gelinebilir. CHP açısından farklı şeyler, MHP açısından baktığımızda farklı şeyler gündeme gelebilir.

-(TSK'nın bazı davalar için suç duyurusunda bulunmasına ilişkin soru üzerine)

Bazı şartlar yerine geldiğinde yargılamanın iadesi söz konusu olabilir. Ve bunun için yargılamanın bitmesi gerekir. Bahsettiğimiz davaların bir kısmı kesinleşmiş durumda, bir kısmının yargı süreci devam ediyor. Bitmiş davalarla iligili hangisi olursa olsun, ceza muhakemesi kanunu muhakemesine baktığımızda, bizzat kendileri ya da vekillerinin başvurusuyla yeniden yargılama isteyebilirler. Ceza davalarında delil serbestisi esası vardır. Delil getirmek serbestisi vardır. Şu delil de var, bu delil de var, şu da görülsün denilirse mahkeme bunun değerlendirilebilir. İade-mahkeme için şartların oluştuğunu kim düşünüyorsa bu talepte bulunabilir. Genelkurmayımızın bir suç duyurusnda bulunduğunu duydum. Başvurunun içeriğiyle ilgili bir bilgi yok. Ancak içeriğinde şu var diyen bazı avukatların açıklamaları var. Genelkurmay Başkanımızın, bu büyük bir ailedir. Yargılanan kişiler olduğu kadar, aileleri, arkadaşları da vardır.

Biz yargının adil bir yargılama olduğunu eskiden beri istiyoruz. Sicilim temiz, 3 yıldır bunu söylüyorum. Uzun tutukluluk sürelerin cezaya dönüştüğünü söylüyorum. Adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bireysel başvurudur. Herkesin ayrı ayrı müracaat etmesi gerekir dediler. Bu sefer herkesin yaptığı başvuruya göre değerlendirmeye başladılar.

AF KONUSU SÖZKONU DEĞİL

-(Af söz konusu mu sorusu üzerine)

Hükümet olarak bizim böyle bir düşüncemiz tasarrufumuz yok.

İÇİŞLERİ BAKANI AÇIKLAMAYI YAPTI
 
-(Hatay’daki TIR konusunun 17 aralık operasyonunun devamı olup olmadığı sorusu üzerine)
 
Her şeyi 17 Aralık’la irtibatlı görmeyelim. Ama zannediyorum ki bundan sonra da bir süre devam edecek. Dün bu TIR’la ilgili olarak İçişleri Bakanı'nın açıklamaları olmuş. Benim de ona katılmam doğru olanıdır. Suriye’de yaşanan olayların Türkiye’yi etkilememesi mümkün değil. Biz tabi Türkiye olarak çok insani bir iş yapıyoruz. Büyük bir maddi külfet getirmesine rağmen.
Burada görüldüğü kadarıyla TIR şüpheli olma sebebiyle durdurulmuş. MİT mensupları olaya müdahale etmeyin demiş. Vali bir yazı göndererek teyit etmiş. Savcı jandarma gelmiş. Onlara anlatılmış. Ama bu resmi yazı karşısında MİT kanunu karşısında belli hükümler var. Bu konunun aranmadan devam etmesine karar verilmiş.
Bunun karşısında söylenecek sözlerin İçişleri Bakanı tarafından nasıl karşılandığı önemlidir. Suriye’deki Türkmenlere gönderilen insani yardım olarak bahsetmiştir. Ancak dün açıklama üstüne açıklama yapan CHP’nin milletvekillerini dinledim üzüldüm. Geçmişte de Esad'ın yanına gitmek için çok gayretleri olmuştu. Bizim Suriye’deki radikal unsurlara bir kuruş bir yardımımız yok.