Arınç Sert Konuştu

Arınç Sert Konuştu

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç açıklamasında HSYK'ya ağır eleştirilerde bulundu.

Bülent Arınç, yılın son bakanlar kurulutoplantısının ardından açıklamayapıtı...

İşte Arınç'ın açıklamalarından satır başları...

Bazı arkadaşlar bakanlar kurulundasunumyaptılar.

Yeniarkadaşlarımız tanıdığımız arkadaşlarımız. Efkan Âlâ ile birlikte bütün arkadaşlarımızabaşarılar diledik. Arkadaşlarımız da bu konudaki düşüncelerini başbakanımıza ve bizlere ifade etmiş oldular. Tabi 2013'ün son Bakanlar Kurulutoplantısı olması sebebiyle iç ve dış gelişmelerbakımındantekrar bir gözden geçirme imkanı bulduk. Bir yıl içerisinde pek çok şeyler oldu. Bir çoğu hafızalarımızdan silindi. Ama her olayın kıymeti var. 2014 yılı hedeflerimizi de performanslarımızı da topluca ifade etme imkanlarımız oldu.
2014 yılına gidiyoruz. Ahmet Kahraman arkadaşımız dün vefat etmiştir. Ahmet Kahraman'ı meslek hayatından tanıyan, arkadaşlarımız olan, müsteşarlık dönemiyle, HSYK'da da görev yapması sebebiyle yakından tanımıştık. Huzurlarınızda Allah'tan rahmet diliyorum. Tarafsız bakan konumunda da son seçimler öncesinde de görev yapmıştı. Eşleri de yargı mensubudur. Başsağlığı diliyorum.

Bazı bakan arkadaşlarımızın sunumları oldu. Sayın Taner Yıldız üç kanun tasarısı taslağı üzerinde bilgi sundular. Biri, enerji ve tabi kaynaklar bakanlığının teşiklat görev kanunu, özet olarak taslakta yer alan konulardan birisi, nükleer enerji proje uygulaması dairesi kaldırılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca, süresi 5 yılı geçmemek üzere enerji performans sözleşmeleri yapılabilecektir. Doğal mineralli su arama işlerine ilişkin olarak, bakanlardan oluşan bir kurul meydana getirilmektedir. Taslak olumlu görülmekle birlikte, bazı konularda ek çalışma yapılması gereği duyulmuştur.

Kalkınma bakanımız Cevdet Yılmaz önemli bir konuda açıklama yaptılar. Referandumla anayasada değişiklikler yapılmıştı. Ekonomik ve sosyal konseyin yeniden düzenlenmesi gerekiyordu. Bir taslağı sundular. Bu da olumlu karşılanmakla birlikte tekrar gözden geçirilmesi benimsendi.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanımız, iş hayatımızı ilgilendiren konular üzerinde sunumlar yaptı. Bu çalışmaların yakın zamanda sonuçlandırılarak sunulması ilke olarak benimsendi. Asgari ücretin ne olacağına ilişkin merak yaşanıyor. Komisyonda farklı kesimlerden temsilciler var. mümkün olabilecek gelişmeler konusunda sayın bakan açıklama yaptı.

ASGARİ ÜCRET

Asgari ücretin ne olacağı konusunda bir merak var. Sayın Bakan ve komisyon yarın bir açıklama yapacaktır. Burada şunu söyleyebilirim 4 çocuklu aileye tabi olan sıfır vergi bundan sonra 3 çocuklu aileler için geçerli olacak. Burada da 40-50 liralık bir geliri kapsıyor.

HSYK HAYRETE DÜŞÜRDÜ

HSYK'nın yaptığı açıklamayı hayretle ve üzüntü ile karşıladık. 2010 referandumu ile yeniden hayat bulan HSYK'nın böyle bir karar alma ve açıklama yetkisi yok. Yetki Bakan'da. Görülmekte olan bir davayla ilgili hiçbir kurum veya kişi açıklama yapamaz. Bu bildiri yayınlanıncaya kadar demokratikleştiğimizi sanıyorduk.

HSYK'nın kendi kanunu çiğneyerek yaptığı bu açıklamanın bir karşılığının olması gerekir.

HSYK mahkemelere talimat vererek kedni yetkilerini aşarak büyük bir hata yapmıştır. Elbette ki gereği yapılacaktır.

Bir kanun değişikliği yapılacaksa bunun yeri TBMM'dir. Adalet Bakanlığı, elbette ki bildiri dağıtan savcılar hakkında gereğini yapacaktır.

Türkiye'de bu son olayları kışkırtanların Türkiye'nin iç ve dış görünümü zedelemek için yapıyorlar.

Eğer haksız biçimde görevden alındığını iddia eden varsa hukuk yolu açıktır.

Yabancı basının bu ilgisinden rahatsız olmayız. Aksine olanların olayları dışarıya nasıl manüple ederek verdiğine bakarız.

3 dönem kurulu Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadı. Böyle bir durum yok.