Arınç: "Biz Türkiye'nin ortalamasıyız"

Arınç: "Biz Türkiye'nin ortalamasıyız"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Chatham House düşünce kuruluşunda konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, partisindeki üç dönem milletvekili olma kuralının değişeceği yönünde bir şey söylemediğini belirterek, "(O günkü konjonktürde farklı bir gerçek karşımıza çıkarsa, üç dönem kuralı Allah'ın emri değil, kanun maddesi de değil, parti bu konuyu kendi içerisinde düşünür, müzakere eder ve şartların elvermediği kanaatine varırsa, bu kuralı değiştirebilir) dedim" ifadesini kullandı.

"Siyasi islam" nitelemesiyle ilgili bir soru üzerine de Arınç, söz konusu nitelendirmeyi hükümet ve AK Parti için kabul etmediklerini belirtti. Dini kurallara uygun bir siyasetin ve laiklik anlayışının Türkiye'de mümkün olmadığını dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasanın temel ilkelerine samimiyetle bağlı olduğumuza göre, bir 'dinci parti' veya 'dinci hükümet' yaftasını kesinlikle kabul etmeyiz, reddederiz. Biz, Türkiye'de İslam'ı bilen, inanan, yaşayan insanlarız, özel hayatımızı buna göre tanzim ederiz. Ama dini kuralları meclisinden geçirerek, anayasa kuralı haline getirmek iddiası hiç olmadı. Bunu başkaları yapıyor olabilir. Buna dünyada siyasal İslam deniyorsa, bunu konuşabilirsiniz. Başta Başbakanımız olmak üzere, dini eğitim almış olan, dini hassasiyetleri yüksek olan insanlar olabiliriz. Ama içimizde çok seküler insanlar da var. Çok laik insanlar da var, hatta din dışı bir hayat yaşayan, yani çok seküler bir hayat tarzını kendine benimsemiş insanlar da var. İçkisini içmeyenler olduğu gibi, içkisini alanlar da var. Başını örtenler olduğu gibi, başını açık tutanlar da var. Biz, Türkiye'nin bir ortalamasıyız. Kimseye zorla bir inancı zorla kabul ettirmek durumunda olmadık, olmayacağız."