Araştırma Şirketlerinden Seçim Değerlendirmesi

Araştırma Şirketlerinden Seçim Değerlendirmesi

Araştırma şirketleri, 30 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarını Anadolu Ajansı'na değerlendirdi.

GENAR Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, 30 Mart yerel seçimlerinde vatandaşların tercihlerini hizmetten yana kullandıklarını belirterek, "İktidar partisi elindeki oyu tutmuştur. Yerel seçime göre baktığınızda oylarını yaklaşık 7-8 artırmış, genel seçime göre baktığınızda 4-5 puan oy kaybetmiştir. CHP, AK Parti'yi yolsuzluklarla suçlayarak, tapeler üzerinden bir siyaset yaptı. Bence bu bir siyasetsizlik getirdi. CHP bir siyasetsizlik tuzağının içine düştü. MHP, Ankara'da ve İzmir'de 1 milyona yakın oyunu CHP'ye kaptırmıştır. MHP bu oylarla 18-19 bandında olabilirdi. AK Parti'den sonra ikinci başarılı partisi MHP'dir diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

Yerel seçim sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren Aktaş, Türkiye'nin seçim sürecine 17 Aralık operasyonuyla girdiğini, Hükümet'in bunu görerek bir strateji izlediğini ifade ederek, "Belki strateji açısından doğru da yaptı- her ne kadar bütün tartışmalar 17 Aralık darbe girişimi gibi konularda geçse de iktidar partisi temel atmayı, yaptığı hizmetlerin açılışını yapmayı ve hizmetlerini anlatmayı ihmal etmedi. Halk zaten çok da o şamatalara bakmaz. Kendi geleceğini, çoluk çocuğunun geleceğini, eğitimini, sağlığını düşünür. Bunları düşünerek karar verir" dedi. 

Aktaş, sonucun AK Parti açısından başarılı olduğunu anlatarak, "AK Parti, bugüne kadarki bütün siyasi partilerden farklı bir şekilde elde ettiği oyu kaybetmeyen bir parti. Dolayısıyla iktidar partisi elindeki oyu tutmuştur. Yerel seçime göre baktığınızda oylarını yaklaşık 7-8 artırmış, genel seçime göre baktığınızda 4-5 puan oy kaybetmiştir. AK Parti yerel seçime göre yarış olarak değerlendiriyor ve kendi açısından başarılıdır. Bir iktidar partisinin bütün seçimlerde tekrar tekrar oyunu elde tutması zordur" ifadelerini kullandı.  

Muhalefet yanlışa düştü

GENAR Yönetim Kurulu Başkanı Aktaş, muhalefet partilerinin yanlış bir strateji izlediğine inandığını da savunarak, şöyle devam etti:

"Bu seçim için, seçim sonuçlarını değrelendirirken cemaati hesaba katmadan doğru bir değerlendirme olmaz. Cemaat bir takım iddialar ortaya attı. Yolsuzluk, ses kayıtları gibi... CHP özellikle bu tuzağa düştü. Normalde halk, bir siyasi partiden şunu bekler, yerel seçim olduğunu varsayarsak, İstanbul'da 10 yıldır Kadir bey işin başında, iyi yaptıkları vardır, yapamadıkları vardır, başarısız olduğu şeyler vardır. Bir parti gelir mevcudun bir eleştirisini yapar, kendi yapacağı işleri teklif olarak halkın önüne koyar. Buna da hizmet siyaseti deniyor. CHP, eski seçimlerde laiklik, ülke bölünecek, kürtler istila edecek gibi varsayımlar üzerinden siyaset yürütüyordu. Bu seçimde de geleneğine uygun davrandı. AK Parti'yi yolsuzluklarla suçlayarak, tapeler üzerinden bir siyaset yaptı. Bence bu bir siyasetsizlik getirdi. Seçmen şunu bekler: 'Bu parti bana ne söyledi? İstanbul'da hayatımı ne kadar kolaylaştıracak? Türkiye'de ne kadar kolaylaştıracak? Ülkeyi ne kadar büyütecek?' Bir teklif bekler... CHP bir siyasetsizlik tuzağının içine düştü. Vatandaşın da bunu gördüğünü düşünüyorum." 

Yayınlanan ses kayıtlarının da toplumda bir tepkiye neden olduğunu anlatan Aktaş, "Suçlu olsun olmasın, problemli olsun olmasın, gizli hayatın bu kadar deşifre edilmesi sokağı rahatsız etti. Hele o ülke güvenliğiyle alakalı tapelerin yayınlanması aşırı bir tedirginlik oluşturdu.Vatandaş bu yeni girişimlerden tutumdan tedirgin oldu ve iktidara olan güvenini korumaya devam etti" dedi. 

"MHP daha sağlıklı bir tutum sergiledi"

İhsan Aktaş, yayımlanan ses kayıtlarına ilişkin MHP'nin daha sağlıklı bir tutum sergilediğini de savunarak, şöyle dedi:

"MHP daha sağlıklı bir tutum sergiledi. Doğrudan 'Cemaatin' hazırlamış olduğu tuzağa düşmedi. Zaten Milliyetçi Hareket Partisi, başka ülke meselelerinde, Gezi'de de aynı tutumu takındı. Türkiye Cumhuriyeti devleti aleyhine bir hamlenin dışarıdan geldiğini hissettiği zaman MHP duruşu daha yerli ve daha milli. Dolayısıyla tartışmaların biraz daha uzağında. Kendi seçmenine seslenen bir kampanya yürüttü. Kendi içinde MHP başarılıdır. Yalnızca bir hatası olmuştur. İstanbul'da, Ankara'da ve İzmir'de 1 milyona yakın oyunu CHP'ye kaptırmıştır. MHP bu oylarla 18-19 bandında olabilirdi. Kaybettirdiği oylardan dolayı 15 bandında kaldı. Seçimin AK Parti'den sonra ikinci başarılı partisi MHP'dir diyebiliriz."

"GENAR başarılı oldu" 

İhsan Aktaş, GENAR'ın bütün seçimlerde gerçeğe çok yakın sonuçlara ulaştığını, seçimlerde ciddi sapma diye nitelendirebilecekleri bir sonuç yayınlamadıklarını savundu.

Aktaş, seçimden önceki tahmin sonuçlarıyla ilgili, "Bizim AK Parti için 46,8 CHP için 28,5 ve MHP için 14,5 sonuçlarımızda sadece 1,2 gibi bir AK Parti'de sapmamız var. Bindelik rakamda da CHP ve MHP'de sapmamız var. Toplamda baktığınız zaman en iyi bilen firmalar grubundayız. Zaten sonuçta bire bir virgül tutturmak da zaten tesadüfen olabilir. Hata payı çerçevesinde başarılıyız" değerlendirmesini yaptı. 

Adil Gür

A&G Araştırma Başkanı Adil Gür de  Türkiye'de 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerin, "referandum havasında" geçtiğinin söylendiğini ancak kendisinin buna katılmadığını aktardı. 

Gür, şöyle konuştu:

"Yapılan yerel seçimlerin, ne tam anlamıyla bir genel seçim, ne tam anlamıyla bir referandum ne de tam anlamıyla bir yerel seçim havasında geçtiği kanaatinde değilim. Bence bu seçimde pek çok etkin olmakla birlikte bu seçimin en önemli 3 tane dinamiği vardı. Bir kutuplaşma nedeniyle parti aidiyeti nedeniyle bu seçimin bir yerel seçim olup olmadığına bakmaksızın oy veren bir seçmen vardı. Bunun toplamının ben yüzde 40'lar civarında olduğunu düşünüyorum. Ancak toplamda bu seçimi bir referandum bir genel seçim havasında değerlendirenlerin ben yüzde 50'nin altında olduğunu düşünüyorum. İkinci bir kitle var ki yine bunun da yüzde 35-40 civarında olduğunu düşünüyorum, bu seçimi değerlendirirken yine bir referanduma dönüştürmeksizin gündelik yaşamına bakarak, ekonomiye bakarak karar veren bir seçmen kitlesi olduğunu görüyorum."

"Kazanan aday etrafında birleşen" ya da "Kazanmasını istemediği adayın karşısında birleşenler" olarak iki grubun daha olduğunu kaydeden Gür, şöyle devam etti:

"Türkiye'de çok partili hayat boyunca yapılan tüm seçimlerdeki ana temanın gündelik yaşamdan memnuniyet, gidişattan memnuniyet daha doğrusu insanların cebiyle vicdanı arasındaki bir ilişkiye bağlıyorum. Böyle olmasaydı, 2009 yerel seçimlerinde de kısmen de olsa kutuplaşma vardı hatta o zaman sayın Başbakan Davos'ta 'One minute' demişti. Sadece Türkiye'de değil tüm İslam alemi heyecanlanmıştı bu çıkıştan. Belki o hafta sonu bir seçim olsaydı AK Parti yüzde 55-60 oy alacaktı ama ne oldu? AK Parti, 2009'da yüzde 40'ın altına düştü. Niye? Çünkü Türkiye ile belki çok da ilgisi olmayan küresel bir kriz vardı. Teğet geçti desek de Türkiye'de ekonomi etkilenmişti, işsizlik rakamları yüzde 15'lere çıkmıştı."

Gezi Parkı olayları ve 17 Aralık ile devam eden sürecin seçmen davranışlarını etkilediğine inanmadığını savunan Gür, "Kutuplaşma nedeniyle oy veren seçmenler şayet iktidar partisine oy veriyorsa 'Çıkan herşeye külliyen yalan' dedi. Bir muhalefet partisine oy veriyorsa 'Çıkan herşey doğru' dedi. Objektif olarak değerlendirmediler, tartışmadılar. Parti aidiyetiyle karar verdiler" diye konuştu.

Sonuçların AK Parti açısından başarılı olduğunu kaydeden Gür, MHP'nin ve BDP'nin de başarılı sonuçlar elde ettiğini söyledi. CHP'nin ise oylarını artırmasına karşın, Hatay'ı kazanmasına rağmen Mersin ve Antalya gibi yerlere bakıldığında ise "seçimin kaybedeni" olduğunu ifade etti.

"Sürpriz olmadı" 

Adil Gür,  seçim sonuçlarının daha önce yaptıkları araştırmaları doğrular nitelikte olduğunu ve kendisi açısından sonuncun sürpriz olmadığını ifade etti. Gür, "5-6 ay boyunca söylediklerimizden farklı bir şey çıkmadı. Hiçbir sürpriz çıkmadı. Belki iller bazında sürprizler vardı. Örneğin Ankara'da CHP'nin Sayın Mansur Yavaş'ı aday göstermesiyle oylarının yüzde 43-44'lere çıktığını gördük. Belki bu bir süprizdi. Gösterdiği adayla Hatay'ı kazanması sürprizdi veya yani il bazında sürprizler oldu ama Türkiye genelinde oy oranı itibarıyla baktığımızda partiler açısından sürpriz yoktu" diye konuştu.