Arap Ülkelerinden Suriye Hamlesi

Arap Ülkelerinden Suriye Hamlesi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilişkileri normalleştirme sürecinin ilk adımı olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Şam Büyükelçiliği bugün yeniden hizmete açıldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la ilişkileri normalleştirme sürecinin ilk adımı olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Şam Büyükelçiliği bugün yeniden hizmete açıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye'nin başkenti Şam'da 2011 yılında kapattığı Büyükelçiliğine bayrağını yeniden çekti.

Şam'da bulunan Ebu Rummane'de semtinde yeniden açılan büyükelçilik binasında BAE Maslahatgüzarı görevine başladı.

'İKİ KARDEŞ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ YENİDEN BAŞLATMAK İÇİN'

BAE Dışişleri Bakanlığı'nın açılışla ilgili yazılı açıklamasında, bu adımın, BAE hükümetinin iki kardeş ülke arasındaki ilişkileri yeniden başlatıp pekiştirmeye yönelik özen ve arzusunu yansıttığı dile getirildi.

Açıklamada ilişkilerin normallaşmesi kadar Arap-Suriye ilişkilerine Arap olmayan tarafların müdahalesinden kaynaklanan riskleri azaltma isteğine de vurgu yapıldı. Bu ifadeyle Suudi cephesi gibi tarafların desteklediği cihatçılara karşı Suriye'nin elde ettiği askeri başarıda önemli rol oynayan İran'a atıf yapıldı. 

Şam'ın en şık semtlerinden Ebu Rummane'de yeniden açılan büyükelçilik binasında BAE Maslahatgüzarı görevine başladı.

BAE'nin Dışişleri'nden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, "Suriye dosyasında bundan sonraki aşamanın Arap varlığı ile iletişimini gerektirdiğine kanaat getirilerek böyle bir karar alınmıştır" diyerek sosyal medyada paylaşımda bulundu.

'DİĞER ÜLKE ELÇİLİKLERİ DE AÇILACAK'

BAE Maslahatgüzarı Abdul Hakim el Noaymi de "Bu, Suriye'nin Arap ülkelerinin arasına geri dönüşüdür" diyerek "Yakında diğer Arap ülkeleri de büyükelçiliklerini yeniden açacak" ifadelerinde bulundu.

ADIM ADIM NORMALLEŞME

BAE'nin Şam Büyükelçiliği'nin yeniden hizmet vermeye başladığı sıralarda Suudi Arabistan'da da "Esad gitmeli" sözünü diyen Adil Cubeyr dışişleri bakanlığından alındı.

Ayrıca Suriye savaşı başladığından beri ilk kez Suriye havayolları Tunus seferlerine başladı.

10 gün önce Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, Suriye savaşı başladığından beri Şam'ı ziyaret edip Esad'la görüşen ilk lider oldu.

2011'de Suriye'nin üyeliğini askıya alan Arap Birliği'ne bağlı Arap Parlamentosu'ndan bu ayın başında Suriye'nin üyeliğinin yeniden tesisi için çağrı geldi. Benzer çağrılar uzun zamandır Mısır devlet medyasında yer alıyordu.

Ekim ayında Ürdün, Suriye ile sınır kapısını açtı.

Trump, geçen hafta da 2016 başkanlık seçimi kampanyasından beri vaat ettiği Suriye'den çekilmeyi hayata geçirdiğini duyurdu.

BAE'nin ardından Bahreyn de Suriye büyükelçiliğini yeniden açıyor

Bahreyn, Suriye'yle ilişkilerini kestikten sonra kapattığı Suriye büyükelçiliğini yeniden açacak.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Suriye büyükelçiliğini yeniden açma kararının ardından, Bahreyn de benzer yönde adım attı.

Al Masdar'ın haberine göre Bahreyn büyükelçiliği gelecek on gün içerisinde açılacak.

Suriye hükümetinden kaynaklar, büyükelçiliğin yeniden açılacağını doğruladı. Bahreyn ve Suriye, daha önce aracılarla görüşmeler yapmıştı.