Arap Birliği Açıklama Yaptı

Arap Birliği Açıklama Yaptı

Arap Birliği: Başkenti Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmadan huzur olmaz

Giderek bölgedeki etkinliğini kaybetme eleştirileriyle gündeme gelen Arap Birliği, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria topraklarını ilhak etme planının savaş suçu olduğunu belirtti.

Arap Birliği, İsrail'in 1967'de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni işgal etmesiyle sonuçlanan ve Filistinlilerin Nekse olarak andığı "Altı Gün Savaşı"nın 53. yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

İşlediği suçlardan dolayı İsrail’in kınandığı açıklamada, “İsrail’in, Filistin topraklarının her hangi bir yerine dönük ilhak adımı kabul edilemez bir savaş suçudur.” değerlendirilmesinde bulunuldu.

İsrail’in attığı adımların siyasi çözümleri baltaladığına dikkat çekilen açıklamada, “Başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti bütün ümmetin ana hedefidir. Bağımsız Filistin devleti kurulmadan bölgeye istikrar gelmeyecektir.” ifadelerine yer verildi.

ABD yönetiminin, İsrail’in sömürü ve işgal planlarına açık bir şekilde destek verdiğine işaret edilen açıklamada, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'ni ilhak adımlarının, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planından bağımsız olmadığının altı çizildi.

ABD'ye İsrail rejiminin ilhak planlarını desteklemekten vazgeçme çağrısı yapılan açıklamada, BM, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu Orta Doğu Dörtlüsü, barış fırsatlarını ve iki devletli çözümü görüşmek üzere acil toplantı düzenlemeye davet edildi.

Uluslararası toplumdan İsrail'in planlarını uygulamasını engellemek için uluslararası barışı koruma sorumluluğunu yerine getirmesini talep eden Arap Birliği, işgal girişimlerinin önlenmesi için herkesin üstüne düşen vazifeyi yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Filistin Yönetimi, geçen hafta İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'yı ilhak planlarını görüşmek üzere Arap Birliği üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının acilen toplanmasını istemişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'de 2 Mart'ta yapılan erken seçim öncesi Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ile Ürdün Vadisi'ni "ilhak" vaadinde bulunmuştu.

Filistin Enformasyon Merkezi