Arap Baharı 16,7 milyon kişiyi yerinden etti

Arap Baharı 16,7 milyon kişiyi yerinden etti

Arap Baharı'yla birlikte dünya genelinde başlayan göç dalgası, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana meydana gelen en büyük göç dalgası oldu

unuslu bir gencin kendini yakmasıyla başlayan Arap Baharı, bölgedeki çatışmaları alevlendirirken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünya genelinde meydana gelen en büyük göç dalgasına neden oldu.

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Arap Baharı'nın başlamasından bu yana dünya genelinde 16,7 milyon kişi yerinden oldu. Geçtiğimiz haftalarda, İtalya açıklarında iki 'hayalet gemi' bulundu, gemilerde kaptan ve mürettebat yoktu ancak yüzlerce göçmen vardı. Uzmanlar, bu gemilerin ikinci dünya savaşının sona ermesinin ardından dünyada meydana gelen en büyük göç dalgasının son işaretleri olduğunu söyledi. 

Suriye, Libya, Irak başta olmak üzere ortadoğu ülkelerindeki çatışmalar, Eritre'deki baskı ve bölge genelindeki çatışmalar milyonlarca insanı göç etmeye zorluyor. 2011 yılında patlayan halk ayaklanmalarından bu yana devam eden çatışmalar ve iç karışıklıklardan dolayı 16,7 milyon kişi ülkesinin dışına kaçarak göçmen durumuna düştü.

Bu sayıya ek olarak, kendi ülkeleri içerisinde göçmen durumuna düşen kişilerin sayısı ise yurt dışına kaçabilenlerin hemen hemen iki katını oluşturuyor. Arap Baharı'nın başlamasından bu yana kendi vatanı içerisinde göçmen konumuna düşenlerin sayısı 33,3 milyona ulaştı. 

'GÖÇ YÖNÜ TERSİNE DÖNDÜ'

Uluslararası Göçmenler Örgütü Sözcüsü Leonard Doyle göçmenlerin sayısıyla ilgili yaptığı açıklamada, yaptığı açıklamada, "Bu sayı eşi benzeri görülmemiş bir sayı. Göçmen ve mülteciler açısından bakıldığında, ikinci dünya savaşından bu yana böyle bir sayı görülmemişti. Ayrıca, bu sefer göçün (aktığı) yönü de tam tersine dönmüş durumda." 

DÜNYA BÜLTENİ