Arap Avukatlar Birliği'nden idamlara destek

Arap Avukatlar Birliği'nden idamlara destek

Arap Avukatlar Birliği Genel Sekreteri Ammar, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezaları konusunda "İdam kararları ile Mısır yasaları aşılmadı" dedi.

rap Avukatlar Birliği, Mısır'da verilen idam cezaları ile terör suçuna karışanlara idam cezasını öngören Mısır yasalarının aşılmadığını belirtti. 
Arap Avukatlar Birliği Genel Sekreteri Sabir Ammar, basına yaptığı açıklamada, "Yargıç, verdiği kararla adam öldürme, korkutma, devlet kurumlarına ait tesisleri ateşe verme, yolu trafiğe kapatma gibi yollarla ulusal güvenliği tehdit ederek ve ülkede istikrarsızlığa neden olan ve yönetimi görevini yerine getiremez hale getirmek suretiyle terör suçlarına karışanların idamını öngören yasaları aşmadı" dedi.
İdam kararlarının anayasa ve kanunların izin verdiği ölçüde bir nevi "terörle mücadele" yöntemi olduğunu ileri süren Ammar, "Mahkeme şiddet eylemleri ile devleti ele geçirmeye çalışanlara karşı savaşıyor" ifadesini kullandı.
Mısır'da, 14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye Meydanı'na düzenlenen kanlı müdahalenin ardından Minya'da bazı bölgelerdeki karakollara düzenlenen saldırı ve şiddet olaylarını teşvik ettikleri iddia edilen bin 228 kişi hakkında dava açılmıştı.
Ülkenin "en çok sanıklı" davasının 24 Mart'taki duruşmasında, 397'si gıyabında olmak üzere 545 sanık yargılanmış, 528'i hakkında idam cezası verilmiş, 17 sanık beraat etmişti. Haklarında idam cezası verilen 528 sanığın dosyaları müftüye sevk edilmişti.
İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, eski Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni'nin de arasında bulunduğu, çoğunluğu gıyabında 683 sanığın yargılandığı davanın ikinci bölümü ise 25 Mart'ta görülmüştü. Minya Ceza Mahkemesi, bugünkü duruşmada söz konusu kişilerin tamamı hakkında idam kararı vererek dosyayı müftüye sevk etti.
Aynı mahkeme daha önce idam cezası verdiği 528 kişinin dosyasını da karara bağlayarak 37 sanık hakkındaki idam kararını onayladı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi. Sanıkların temyiz hakkı bulunuyor.