Arakanlı Müslümanlara Ait Toplu Mezar Bulundu

Arakanlı Müslümanlara Ait Toplu Mezar Bulundu

Tayland'ın güneyindeki ormanlık bir alanda 32 Arakanlı Müslümanın toprağa gömülü cesetleri bulundu.

Malezya sınırına yakın bölgedeki polis yetkilisi Albay Wirasan Tanpiam, ihbar üzerine cesetleri polis, sınır polisi ve kurtarma görevlilerinden oluşan ekibin bulduğunu söyledi.Myanmar'dan geldikleri tahmin edilen Arakanlıların ölüm sebebinin adli tıp uzmanlarınca araştırıldığını belirten Tanpiam, kurtarma ekiplerinin başka cesetler olması ihtimaline karşı bölgeyi taramaya devam ettiğini söyledi.

Bangkok Post gazetesi Tay, Myanmar ve Malezyalı uyruklu müslümanların insan kaçakçıları tarafından Malezya'ya sokulmak için beklerken açlıktan ya da hastalıktan ölmüş olabileceklerini söyledi.

Myanmar'daki zulümden kaçan arakanlı müslümanları Tay kıyılarında tekne ile kaçmak için kaçakçılara büyük paralar ödüyorlar.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya yardımcısı yönetmen Philip Robertson cesetlerin bulunmasının sürpriz olmadığını söyledi.

Myanmar'da 2012 yılı haziran ayında patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaşayan on binlerce Arakanlı Müslüman, iş bulma hayaliyle Malezya'ya geçebilmek için insan tacirlerinin yardımıyla Tayland'a kaçıyor. Arakan Müslümanlarının büyük bölümünün Tayland kıyılarına deniz yoluyla geldiği biliniyor.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakan Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakan Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Arakanlılara sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor.