Arakan'da Budist Baskısı Artıyor

Arakan'da Budist Baskısı Artıyor

Myanmar'da Budistler, Müslümanların yaşadığı bir mahalleye baskın düzenledi. Çıkan olaylarda Arakanlı bir Müslüman yaralandı.

Myanmar'ın en büyük şehri olan Yangon'da iki medresenin geçen ay Budist rahiplerin ve destekçilerinin zorlamalarıyla kapatılması üzerine Müslümanlarla Budistler arasında oluşan gerilim, dün gece çatışmaya dönüştü.

Budistlerin, Müslümanların yaşadığı bir mahalleye, Arakanlı bir Müslümanın mahallede yasa dışı saklandığı iddiasıyla baskın düzenlemesi sonucu çıkan çatışmaya müdahale eden  polis havaya uyarı ateşi açtı.

Açılan ateş sırasında başından yaralanan bir Arakanlı Müslüman tedavi altına alındı.

MEDRESELERE ZİNCİR VURULMUŞTU

Yangon'da geçen ay iki medresenin yakınlarında toplanan çok sayıda Budist rahip ve yandaşları, düzenledikleri protestolarda yerel yetkililerden medreselerin kapatılmasını talep etmişti.

Gösteriler, polisin binaların kaçak inşa edildiğini savunan protestoculara medrese binalarının girişine zincir vurmalarına izin vermesiyle sona ermişti.

ULUSLARARASI RAPORA DA YANSIMIŞTI

Ülkede Müslüman azınlığın yoğun olarak yaşadığı Arakan eyaletinde kasım ayında sınır bölgesindeki kontrol noktalarına yapılan eş zamanlı saldırılar düzenlenmiş ardından güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonlarda, sivil halka yönelik tecavüz, işkence ve keyfi tutuklamalar gibi hak ihlalleri uluslararası raporlara yansımıştı.