Araç Sahiplerinden Muayene Ücretlerine Tepki

Araç Sahiplerinden Muayene Ücretlerine Tepki

Son dönemlerde sosyal medya kullanıcıları ve bazı haber sitelerinde eleştirilen araç muayene ücretleri hakkında konuşan araç sahipleri, muayene ücretlerinin çok yüksek olduğundan yakınarak randevu saatinde işlem yapılmamasına tepki gösterdiler.

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında alınan ve tartışma konusu haline gelen muayene ücretlerine tepkiler gelmeye devam ediyor. Öncelikle sosyal medyada yapılan paylaşımlarda araç muayene adı altında hiçbir bakım yapılmadan ve herhangi bir parça değiştirilmeden 10 dakikada yapılan muayene karşılığında alınan 422 liralık ücretin fazla olmasından dolayı şikâyet eden vatandaşlar, uygulamanın haksız yere kazanç elde etmek olduğunu ifade ettiler.

Verilen tepkiler üzerine farklı haber kanalları ve haber sitelerinde gündeme getirilen muayene ücretlerine tepkiler giderek artıyor.

Araç muayene ücretleriyle bekleme süreleri hakkında İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, muayene fiyatlarının çok yüksel olması ve bekleme sürelerinin uzun olmasından şikâyetçi.

Muayene için aldıkları randevu saatine göre sabahın erken saatlerinden itibaren Esenyurt Araç Muayene İstasyonu’na gelen vatandaşlar, randevu almalarına rağmen belirtilen zamanda araç muayenelerinin gerçekleştirilmediğini, bekleme salonunun olmaması sebebiyle sıcakta ve ayakta beklemek zorunda olduklarını belirterek 10 dakikalık muayene için alınan ücretin çok fazla olduğunu bunun vatandaşı zor duruma düşürdüğünü ifade ettiler.

“İnsanların gelir düzeyine göre bir bedel alınmasını istiyoruz”

Muayene istasyonunda yapılan işlem ve izdihamın göz önünde olduğunu söyleyen Özcan Öztürk, “Burada kullanılan bir malzeme yok. Tamam, personel var ama senelerdir böyle. Şu anki rakamlar çok yüksek. Bu durum bazı insanlarımızın belini büküyor. Ben arabamı her sene muayene ettiriyorum. Vergileri de yüksek. Biz bunlara tepkiliyiz. Burada yapılan işleme göre alınan paranın doğru olmadığını, rakamların yüksek olduğunu söylüyoruz. Makul, insanların gelir düzeyine göre bir bedel alınmasını istiyoruz.” dedi.

“Vatandaşlar beklemek için binaların, araçların gölgeliklerine kaçıyorlar”

Muayene ücretlerinden şikayetçi olduğunu ve bunu çokça sosyal medyada dile getirdiğini belirten Dursun Atar, “Kuşadası’ndan geldim. Bugün kayınbiraderimin aracını muayene için getirdim. Fiyatlar fahiş, insanlar bu sıcakta hep ayaktalar. Beklemeleri için gölgelik yok, çalışmalar yavaş. Kendi elemanlarının şemsiyeleri var. Vatandaşlar beklemek için binaların, araçların gölgeliklerine kaçıyorlar. Pandemi sebebiyle zaten vatandaşlar işsiz güçsüz. Randevu saatimiz 09.45’ti biz 09.00’da geldik. Sıramızı yeni alıp aracımızı yanaştırabildik. Şu anda saat 10.35 demek ki bekleme süresi de uzayabiliyormuş.” diye konuştu.

“Randevu saatine göre işlem yapılmıyor”

“Fiyatları ben de herkes gibi yüksek buluyorum” diyen Mesut Kırlaroğlu, “Randevu saatim 10.45, sıra numaram 750 önümde 100 kişi var. Şu anda saat 10.35 benim burada en az 2 saat daha bekleyeceğim garanti. Randevu saati ile aracınızın içeri girme saati birbirini tutmuyor. Muayene istasyonu işlemleri çok hızlı yapabileceklerini düşünerek belli bir saate randevu veriyor ama gereksiz yere bekletiyorlar. 10.45’e randevu vereceğine 11.15’e ver ki ben de yarım saat geç gelip zamanında çıkayım.” şeklinde konuştu.

Araç sahibi vatandaşlardan Bayram Demir ise, verilen randevu süresinin uzamasına tepki gösterdi. Demir, 09.00 olan randevu saatinin 11.00'de içeriye alındığını belirtti.  

“Hem 422 lira gibi astronomik bir rakam al hem de burada insanları perişan et”

Muayene istasyonlarında insanlarla dalga geçildiğini ve randevu saati alınmasına rağmen bekleme sürelerinin uzun olduğunu vurgulayan Yücel Kaya, şunları kaydetti: “10.30’da randevum var ama en az bir saat sıra bekleyeceğim. Sosyal mesafe diyoruz ama burada sosyal mesafe diye bir şey mi kaldı? Sosyal mesafe diye bağırıyorlar ama sadece içerdekiler kendilerini garantiye almışlar. Hem 422 lira gibi astronomik bir rakam al hem de burada insanları perişan edip, mağdur et.”

“Yazık günah, milleti soyuyorlar başka bir şey değil”

Vatandaşlardan Erol Yılmaz da, “İnsanların halini görüyorsunuz. Sıcakta perişan oldular, yazık günah. İçeride 10 dakikalık bir işlem için 400 küsur TL para alıyor. Egzoz muayenesine 80 lira para alıyorlar. Yazık günah, milleti soyuyorlar başka bir şey değil.” diye konuştu.

“500 lirayı bunlara vermek gerçekten zoruma gidiyor”

Araç başı minimum 500 lira alındığını ve aylık kazancının 5’te birini araç muayenesi için vermek zorunda kaldığını söyleyen Erol Ardıç, “10 dakikaya 500 lira para alıyorlar, bu çok kötü. Günde binlerce araç buraya giriyor. Yazık günah bu millete. Millet sabahın köründe gelmişler, gırla sıra var. İnsan sinirden konuşamıyor. 500 lirayı bunlara vermek gerçekten zoruma gidiyor. Aynı işlemi dışarıda yüz liraya yaptırabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İsmine vermek istemeyen vatandaşlardan birisi de şunları söyledi: “Biz çalışanız. Pandemi geldi bizi ücretsiz izne çıkardılar. Bin 150 lira maaşla hangi aile geçinebilir. Geçinemiyorum diye arabamı satıyorum. Üzerimde tapu olmasına rağmen banka kredisine başvurdum alamadım. Onun için arabayı satacağım. Muayene ücretleri yüksek. Arabanın vergisi bin 200, muayenesi 500, sigorta bin 200 lira. Toplamda 3 bin lira. Bin 150 lira izin parasıyla 3 bin lirayı nasıl ödeyeceğiz?” (İLKHA)