'Arabistan İran’a Karşı İttifak Oluşturmaya Çalışıyor'

'Arabistan İran’a Karşı İttifak Oluşturmaya Çalışıyor'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi düzenlediği haftalık basın toplantısında; ülkenin batısındaki deprem sonucu hayatını kaybeden vatandaşların yakınları ve ailelerine başsağlığı diledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kasımi açıklamasında; İran ve Irak'ı sallayan deprem sonucu hayatını kaybeden İranlı ve Iraklıların yakınlarının acılarını paylaşarak onlar için Allah'tan sabır diledi.
 
Dışişleri Sözcüsü ardından, İngiltere Dışişleri Bakanı'nın bu yılın sonuna kadar Tahran'a geleceğini söyledi.
 
İran'ın Suriye'deki varlığı ile ilgili olarak da, İran'ın varlığının Suriye'nin talebi üzerine olduğunu hatırlatan Sözcü, IŞİD sonrası da İran'ın Suriye ile işbirliğinin süreceğini vurguladı.
 
İstifa eden Lübnan Başbakanı Hariri konusu ile ilgili olarak da Kasımi; İran'ın her daim Lübnan'da güvenlik ve istikrardan yana olduğunu belirtip Hariri'nin istifasının beklenmedik ve şüpheli bir olay olduğunu ifade ederek, Hariri'nin bir an evvel Lübnan'a dönmesini temenni etti.
 
AB'nin Tahran ofisinin açılması hakkında da Dışişleri Sözcüsü, bu konunun daha önceden gündemde olduğunu, AB'nin resmen Tahran'da ofis açmak için İran'dan talepte bulunduğunu kaydetti.
 
Batı ile füze konusunda müzakere ile ilgili olarak da Dışişleri Sözcüsü; füze ve savunma programı konusunda İran'ın herhangi bir ülke ve zatla müzakere yapmayacağının altını çizdi.
 
Arap Birliği üyelerinin İran aleyhindeki toplantısına da dikkat çeken Kasımi; Suudi Arabistan tarafından yapılan bu tür girişimlerin yeni sayılmadığını, Suudi Arabistan'ın içeride ve dışarıdaki sorunları ve art arda yenilgileri yüzünden İran'a karşı bir ittifak oluşturma çalıştığını vurguladı.
 
 İslam İnkılabı Rehberi Başdanışmanı Velayeti'nin Lübnan ve Suriye ziyareti hakkında ise İran'ın Lübnan'ın işlerine müdahale etmediğini vurgulayan Sözcü; İran'ın Suriye'ye yardımlarının terörizmin kökünün tamamen kazınana kadar süreceğini ifade etti.