AP'den IŞİD'e sert tepki

AP'den IŞİD'e sert tepki

Avrupa Parlamentosu, IŞİD'in hilafet ilanını reddetti ve bu gruba yönelik yaptırımların etkili şekilde uygulanmasını istedi

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Irak'taki duruma ilişkin kabul edilen kararda, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) gayrimeşru olarak değerlendirilen hilafet ilanının kayıtsız reddedildiği belirtilerek, bu gruba yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının etkili şekilde uygulanması istendi.
Irak'ta hızlı şekilde kötüleşen güvenlik durumundan duyulan derin endişenin dile getirildiği kararda, IŞİD'in Irak vatandaşlarına ve Irak devletine yönelik saldırıları güçlü şekilde kınandı.
IŞİD'in aralarında hastane, okul ve ibadet yerlerinin bulunduğu sivil hedeflere yönelik saldırıları ile uyguladığı infazlar ve cinsel şiddeti de güçlü şekilde kınayan AP, insani krizden ve sivillerin kitlesel olarak yerlerinden edilmesinden derin endişe duyduğunu belirtti.
Kararda, tüm siyasi liderlere özellikle de Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'ye acil şekilde kapsayıcı bir hükümet oluşturulması çağrısı yapılarak, bu hükümetin Irak toplumunun siyasi, dini ve etnik farklılığını tam anlamıyla temsil etmesi gerektiği vurgulandı.
Kaynak: AA