AP Türkiye Raporunu Kabul etti!

AP Türkiye Raporunu Kabul etti!

AP Genel Kurulu, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporunu 153'e karşı 475 oyla kabul etti


FRANSA'nın Strazburg kentinde toplanan AP Genel Kurulu, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporunu 153'e karşı 475 oyla kabul ett.

Türkiye açısından son yılların en eleştirel raporu olarak gösterilen taslak metinde, büyük ölçüde 17 Aralık 2013 tarihinden sonra yaşanan gelişmeler ön plana çıkıyor. Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan taslak metinde, Türk hükümetine yolsuzluk iddiaları, HSYK'daki değişiklik, yeni internet yasası, Gezi Parkı olayları ve medya özgürlüğü konusunda eleştiriler yönlendiriliyor.

KAYGI VERİCİ

“Üst düzeydeki” yolsuzluk iddialarının “kaygı verici” olarak tanımlandığı taslak kararda, bu iddiaları soruşturmakla görevli savcı ve polis memurlarının görevlerinden alınması “üzücü” olarak niteleniyor. Bu durumun “bağımsız yargı ilkesine aykırı olduğu” belirtilip, “soruşturmaların saygınlığına gölge düşürdüğü” görüşü dile getiriliyor. AP bu çerçevede, Türk hükümetine Avrupa Konseyi’nin yolsuzlukla mücadele birimi olan GRECO tarafından Türkiye hakkında alınmış kararları uygulama yükümlülüğünü hatırlatıyor. Sayıştay’ın yürürlükteki uluslararası normlar çerçevesinde işleyişinin güvence altına alınmasını istiyor.

OTOSANSÜR ENDİŞE VERİCİ

HSYK içindeki son değişiklik için “derin kaygı” ifadesinin kullanıldığı taslak metinde, Adalet Bakanı’nın kurul içindeki yeni konumunun, “kuvvetler ayrılığı temelinde demokratik sistemin tam işleyebilmesi için gerekli önkoşul olan bağımsız yargı ilkesine aykırı” olduğu vurgulanıyor. HSYK yasasının Venedik Komisyonu'yla işbirliği yapılarak değiştirilmesi isteniyor.Gezi Parkı olaylarında polisin kullandığı aşırı gücün de eleştirildiği metinde, olayları "çok kısıtlı yansıtmış oldukları" gerekçesiyle medya kuruluşları eleştiriliyor, olayları gündeme getiren bazı gazetecilerin işten çıkarılması ve medyadaki otosansür "endişe verici" olarak tanımlanıyor.

Yeni internet yasasının "ifade özgürlüğü ve araştırmacı gazetecilik önünde olumsuz etkileri olabileceği" gerekçesiyle eleştirildiği taslak kararda, Türk hükümetinden kamuya ait medyanın bağımsızlığını güvence altına alması da isteniyor.

Metinde, Türk hükümetinin Kürt sorununun çözümü için "PKK ile müzakereler temelinde" başlattığı sürece destek de ifade ediliyor.

Taslakta, Kıbrıs sorununa çözüm için başlatılan yeni sürece destek de dile getiriliyor.

Strasbourg'daki genel kurul toplantılarında oylamaya sunulan rapor, 153'e 475 oyla kabul edildi.