“Ankara’nın diplomatik horozlanması Kobani yenilgisinden”

“Ankara’nın diplomatik horozlanması Kobani yenilgisinden”

İranlı Ortadoğu Uzmanı Gazeteci Hadi Muhammedi, Ankara’nın son dönemde Tahran’a yönelik sert tutumunun bölge politikasındaki başarısızlığından kaynaklandığını söyledi.

YDH- Fars haber ajansına demeç veren Gazeteci Hadi Muhammedi, son dönemde başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililerin İran’ı hedef alan açıklamalarını “diplomatik horozlanma” olarak niteledi.

Türk yetkililerin İran’ı hedef alan sert ifadelerinin Ayn el-Arab (Kobani) meselesinden kaynaklandığını belirten Hadi Muhammedi,  “Ankara’daki hükümet yetkililerinin tavrı daha çok bir ‘diplomatik horozlanma’ya benziyor. Diplomatik teamüller aşılarak gösterilen terbiyesizliğin temelinde Türkiye’nin terörizm projesinin özellikle de Kobani’deki yenilgisi bulunuyor” dedi.

Ankara’daki İran büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrılmasına atıf yapan Muhammedi, “Türk yetkililerin bu reaksiyonu, IŞİD’in Ayn el-Arab’daki yenilgisiyle eş zamanlı. Ankara’daki yetkililer, Kürtlerin kaçmasını ve politikalarının zaferini Kobani’de kutlamayı bekliyordu. Kürtlerin zaferi, Türk yetkililer için yeni bir kabus oldu” dedi.

Türk yetkilileri konuyu saptırmakla suçlayan Hadi Muhammedi, şunları söyledi:

“Onlar, bölge politikalarının yanlışlığı itiraf etmek yerine baskın çıkmaya çalışıyorlar; ancak bunun kendilerine bir faydası yok. Türkiye geçen üç yıl boyunca Suriye’ye karşı açıkça emperyalist bir maceracılığa ortak oldu.

Suriye ve Irak’taki teröristleri destekleyerek bölgesel ve uluslar arası bir başarı kazanacağını sandı. Ancak IŞİD projesinin geçtiğimiz günlerde Arsel ve Brital’de, son olarak da Kobani ve Bağdat’ın batısında ağır bir yenilgi alması ile Ankara’nın artık bu projenin başarısız olduğu mesajını alması gerekiyor. IŞİD’in yenilgisinin faturasını Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi terörü destekleyen ülkelerin ödemesi lazım. Uluslar arası siyasi ve hukuki çevrelerden terörü destekleyen ülkelere gerekli cevabı vermesi bekleniyor.”