Ankara'da Dinleme İçin Kırmızı Alarm Verildi!

Ankara'da Dinleme İçin Kırmızı Alarm Verildi!

Kriptolu telefonların yazılımı değişti. Makam odaları, MGK salonu, Bakanlar Kurulu salonuna dinleme kalkanı kuruldu. Meclis ve Köşk'e dinleme önleyici cihazlar alındı. Dış toplantılara jammer götürülmeye başlandı.

Star'ın haberine göre; CASUSLUK boyutuna varan yasadışı dinlemelere ilişkin kamuda önlemler alınmaya başladı. Öncelikle bakanlara ve çok yakınlarına verilen kriptolu korumaların yazılımı değiştirilirken, makam odaları dinlemelere karşı arandı. Birçok kamu kurumuna jammer cihazları alındı.

Toplantı salonlarına önlem

Dinleme olaylarının ortaya çıkmasıyla birlikte ilk önlem olarak Meclis’teki Başbakan ve Meclis Başkanı’nın makam odaları yenilendi. Yine birçok bakanlıkta makamlara böcek olasılığına karşı yenilemeler yapıldı.

Başbakanlık’taki Bakanlar Kurulu salonu ile Köşk’teki MGK salonlarında ortam ve telefon dinlemelerine karşı özel önlemler alınması kararlaştırıldı. Daha önce hem Bakanlar Kurulu hem de MGK salonları yenilenmişti. MGK Toplantı Salonu tadilat sonucu yenilenmiş, salonun dekorasyonu, elektronik alt yapısı ve güvenlik cihazlarında yenilikler yapılmış ve dinlemelere karşı özel önlemler alınmıştı.

Yeni kripto yazılımı yapıldı

TÜBİTAK’ın ürettiği Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve yakınları ile üst düzey askerlerin kullandığı kriptolu telefonların yazılımı yerli olarak yeniden değiştirildi. Yine numara değişikliği, IMEI numarası üzerinden yapılan dinlemelere karşı telefonları değiştirme önlemleri alınmaya başlandı.

Meclis ve Köşk’e önleme cihazı

Meclis Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na dinlemeleri tespit eden Spektrum Analiz adlı cihaz alındı. Bu cihazlarla ortam ve telefon dinlemesi yapılıp yapılmadığı araştırıldı. Talep eden milletvekillerinin odaları, telefonları ve cep telefonları için de bu hizmet verildi. Vekillere böcek arama hizmeti duyuruldu. 

Yeni Başbakanlık’a güvenlik çadırı

İnşaatı süren yeni başbakanlık binasında hem telefon hem de ortam dinlemesine karşı ABD’de olduğu gibi güvenlik çadırı oluşturuldu. Kurulan bu sisteminin kamuda başka birimlere kurulması da alınacak önlemler arasında bulunuyor. 

Dış toplantılara jammer

Yine dış mekanlarda dinlemelere karşı frekans karıştırıcı cihazlarlar çanta içinde bulunulan yere götürülüyor. Cihazın çalıştırılmasıyla sinyal yayan her türlü elektronik cihaz ve cep telefonları etkisiz hale getiriliyor. Başbakanlık merkez binada da bir jammer bulunuyor. Bakanlar Kurulu ve resmi görüşmelerde cihaz devreye alınıyor.