Ankara-Riyad Arasında 'Yüksek Düzeyli İşbirliği'

Ankara-Riyad Arasında 'Yüksek Düzeyli İşbirliği'

Türkiye ve Suudi Arabistan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması konusunda mutabakata varıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, Riyad'daki görüşmelerinde, ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ele aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret vesilesiyle El Yemame Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, "her iki ülkenin dost, kardeş ve stratejik ortak olduklarına" işaret edildi. İki lider, bölgenin kritik bir süreçten geçtiği bu dönemde, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın işbirliği içinde hareket etmelerinin önemine vurgu yaptı.

İki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması konusunda mutabakata varıldı.

Ekonomi, ticaret ve enerji başta olmak üzere ikili ilişkileri her alanda daha da güçlendirmenin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suud Kralı Selman; Suriye, Irak ve Yemen dâhil olmak üzere bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulundu.

Bölgesel meselelerde her iki ülkenin görüşlerinin örtüştüğüne, Suriye'de Beşşar Esed'li bir çözümün mümkün olamayacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman, terörün her türüyle mücadele konusunda kararlı olduklarına değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman, "İslâm'ı terörle özdeşleştirme eğilimlerinin yanı sıra eli kanlı terör örgütlerinin İslâm dininin kavramlarını istismarına seyirci kalınamayacağını" da vurguladı. Bu konuda, G-20 Antalya Zirvesi'nde Müslüman liderlerin sergilediği duruşu son derece önemsediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'ın "İslâm İttifakı" girişimini de önemli bir adım olarak gördüğünü, Türkiye olarak bu ittifakta yer aldıklarını belirtti.

 

[Fotoğraf: AA]
 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman ile çalışma yemeği, heyetler arası ve başbaşa görüşme sonrasında ise Kral Suud Misafir Sarayı'nda Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Naif ve Veliaht Vekili Muhammed bin Selman ile de birer görüşme yaptı.

Suriye'deki iç savaşla ilgili benzer pozisyonlarda bulunan Riyad ve Ankara arasındaki trafik hız kazanmış durumda. Erdoğan bir yıl dolmadan üçüncü kez Riyad'da bulunuyor.

Körfez ülkelerini de kapsayan 34 ülkenin oluşturduğu İslâm İttifakı 15 Aralık’ta kurulmuştu. Riyad, ittifakın istihbarat paylaşımı yapacağını ve "ülkelerin isteklerine bağlı olarak gereken desteğin sağlanabileceğini" açıklamıştı. Erdoğan ve Suudi Kral Salman bin Abdülaziz, ittifakın kurulmasının ardından ilk kez görüşmüş oldu.

Kaynak: Al Jazeera