Ankara-Moskova Arasında Garanti Restleşmesi

Ankara-Moskova Arasında Garanti Restleşmesi

Rusya, Türkiye'den "bir daha uçak düşürmeme garantisi" talep ederken; Türkiye de Rusya'dan "bir daha sınırı ihlal etmeme" garantisi istedi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, ''Türkiye, uçak düşürülmesi olayının tekrarlanmayacağını garanti etmeli'' dedi. Türkiye'den yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı, ''Rusya, Türk hava sahasını bir kez daha ihlal etmeyeceğinin garantisini versin'' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alexei Meshkov, Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü Rus savaş uçağı nedeniyle Rusya'ya tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.

Meshkov RIA haber ajansında yer alan açıklamalarında ayrıca, benzer olayların yaşanmaması için Türkiye'nin garanti vermesi gerektiğini ifade etti.
TÜRKİYE'DEN CEVAP

Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç düzenlediği basın toplantısında Rusya’dan gelen açıklamalara cevap verdi.

Bilgiç, Rusya’dan gelen “Türkiye bir kez daha Rus savaş uçağı düşürmeyeceğinin garantisini versin” açıklamasına “Rusya, Türk hava sahasını bir kez daha ihlal etmeyeceğinin garantisini versin” sözleriyle cevap verdi.

Bilgiç ayrıca Rusya'nın istediği unsurların (tazminat, özür, pilotların cezalandırılması) karşılanmasının mümkün olmadığını vurguladı.