Ankara-Atina Hattında Kıbrıs Trafiği

Ankara-Atina Hattında Kıbrıs Trafiği

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti müzakerecisi Özersay Atina’da görüşme yaparken Rum Kesimi temsilcisi de Ankara’ya geldi.

Kıbrıs müzakerelerinde tarihi bir gün yaşanıyor. Kıbrıs müzakerelerinde tarihi bir gün yaşanıyor. Yarım asrı geçen Kıbrıs sorununda taraflar arasında ilk kez eşzamanlı çapraz görüşmeler gerçekleşiyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti müzakerecisi Özersay da Atina’da görüşme yaparken Rum Kesimi temsilcisi de Ankara’ya geldi.

Dışişleri Bakanlığı’nda Kıbrıs Rum Kesimi Özel Temsilcisi Andreas Mavroyannis Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşürken, KKTC adına müzakereleri yürüten Kudret Özersay da Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda yetkililerle bir araya geldi. Kıbrıs sürecinde 55 yıldır süregelen krizin çözümü için taraflar arasında ilk kez çapraz görüşmeler yapılıyor olması hasebiyle bugünkü görüşmeler ‘tarihi’ olarak değerlendiriliyor. Müzakere heyeti başkanların çapraz olarak Türkiye ve Yunanistan başkentlerinde çapraz görüşmeler yapması sembolik öneme haiz. En son 1962 yılında dönemin Rum lideri Makarios, Ankara’ya gelirken, Türk tarafından da KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 1959 yılında Atina’ya gitmişti. Görüşmeler sonucunda üzerinde uzlaşmaya varılması planlanan metnin, referanduma götürülmesi ve böylece yarım asır süren sorunun çözümlenmesi amaçlandığı kaydediliyor.