Andy-ar Genel Seçimler 2015 SonAnket Sonucu

Andy-ar Genel Seçimler 2015 SonAnket Sonucu

ANDY - AR anket şirketi son seçim anketi sonuçlarını internethaber.com ile paylaştı. HDP , AKP , CHP ve MHP'nin seçim anketi sonuçları nasıl?

2015 Genel seçimlerine sayılı günler kala seçimin başından beri merak edilen "HDP barajı geçiyor mu" sorusunu güncelliğini korumaya devam ediyor. Türkiye'nin önde gelen araştırma şirketlerinden, hemen her seçim sonuçları nokta atışı tahmin eden Andy-ar son 10 günde yaptığı araştırmanın sonuçlarını internethaber'le paylaştı.

İşte Andy-Ar'ın Mayıs'ın 10'undan sonra yaptığı araştırmanın verileri ve araştırma şirketinin sahibi Faruk Acar'ın yorumları:

-Saadet Partisi ve BBP'nin oluşturduğu milli ittifak seçim barajını aştıklarını, hatta oy oranlarının yüzde 12 olduğunu söylüyor, sizin yaptığınız araştırmalarda sonuç nasıl çıkıyor?

YÜZDE 12'LER FALAN HİKAYE

Biz araştırmayı sahada uygulayan şirketler olarak, en azından andy-ar olarak şunu söyleyebilirim; yüzde 12'ler falan hikaye, bunun bir karşılığı yok. Keşke oran yüzde 150 falan olsa da bunları herkese 10'ar, 20'şer paylaştırabilsek. Bence milli ittifak her iki parti açısından da çok doğru bir hamle, uyumlu bir birliktelik olduğunu, sahada, mitinglerde bir heyecan olduğunu görüyorum fakat bunun oya dönüşümü noktasında araştırmalarda henüz hissedilir düzeyde bir veri yok. Bir önceki seçimlerde aldıkları oy oranlarına göre belki küçük bir sürpriz olabilir ama netice itibariyle baraj var. Yüzde 5'tir, yüzde 7'dir, 10'dur demek için biraz erken.

Diğer partilerin oy oranları göz önünde bulunduruluduğunda henüz çarpı 2 diyebileceğimiz artışı gözlemlemedik. Ama seçime 15 gün var, her geçen gün değişkenlik arz eden bir durumla karşı karşıya kalıyoruz, o nedenle milli ittifak'ın bir önceki seçimlere göre başarılı bir sonuç alacaklarını söyleyebiliriz. Muhafazakar misyonu üstlenmiş olan partilerin bir arada bulunmuş olmamalarının kaybı şu; AK Parti'den kayacak olan oyların MHP'ye gitmesiyle sonuç bulacaktı. Belki milli ittifak, iktidar partisine kızgın olan seçmenlere bir güzergah olabilir ama bu yüzde kaçla ifade edilir bugün itibariyle söylemek mümkün değil.

-Peki Vatan Partisi? Doğu Perinçek de geçenlerde oy oranlarının barajı aştığını yüzde 17'ler civarında olduklarını söylüyordu? 

VATAN PARTİSİ YÜZDE 2 BİLE DEĞİL 

Vatan Partisi için böyle bir şey söylemek mümkün değil. Doğu Perinçek'in partisi böyle bir oy oranı alırsa artık araştırma şirketleri Türkiye'de ne olur bilemiyorum. Bizim bulduğumuz verilerden yola çıkarsak biz diğer kısmındaki partiler arasında Vatan Partisi'nin varlığından söz edebiliriz. Ama bunun yüzde 1'i geçmeyecek düzeyde karşılık bulacağını söyleyebilirim. Bir önceki İşçi Partisi sonucundan daha anlamlı bir sonuç elde etmesi mümkündür fakat fugün itibariyle yüzde 2'yi bulmamıştır.

-Parlamentodaki dört partinin durumu nedir son haftada, HDP barajı geçiyor mu?

AK PARTİ'DE BİRAZ KIPIRDANMA VAR

AK Parti, daha önceki seçimlerle kıyas yapıldığında, seçime çok hazırlanmış bir parti gibi başlamadı, çünkü genel itibarla kampanyalarda hep ön alıyordu. Bu seçimde CHP bir ön alma yaptı, bugünkü konumu itibariyla da baş aktörlerden biri oldu diyebiliriz. AK Parti de buna, "Onlar konuşur Ak Parti yapar" diye cevap vermeye çalıştı. Ama son 10 gündür sahadan gelen verilere baktığımızda çok önemli ölçüde olmasa da AK Parti'de olumlu anlamda bir kıpırdanmanın olduğunu söyleyebiliriz. Tabii biz burada yurtdışı seçmenlerini tespit edemiyoruz, katılım hangi düzeyde olacak, AK Parti'ye katkısı ne olacak bunu bilemediğimiz için biz Türkiye ortalamasına baktığımızda bir kıpırdanma olduğunu, önümüzdeki 15 gün de bunun devam edeceğini görüyoruz. Tabii burada olağanüstü bir sıçramadan söz etmiyorum, olağanüstü bir sıçramanın olması için o kadar kararsız seçmen de kalmadı artık. Kararsız seçmenler yavaş yavaş kararlı hale geldiler, bugün itibariyle kararsızların oranı yüzde 8-9'lara kadar geriledi.

AK PARTİ'NİN OY ORANI 43-44 

Ak Parti'nin almak istediği oy oranı yüzde 45'ler dolayında, peki bu orana çıkabilecek mi, onu son hafta göreceğiz. Buradaki opsiyonumuz, Tayyip Erdoğan'ın son hafta bir hamle yapacağına yönelik bir beklentimiz olmasından kaynaklanıyor.

Son yaptığımız araştırmaya göre AK Parti'nin oy oranı yüzde 43-44

CHP, SEÇİME DAMGASINI VURAN PARTİ OLDU AMA...

CHP, çok doğru bir hamleyle, din karşıtlığı noktasındaki algısını yıkmak isteyen, muhafazakar bir temayla seçmen karşısına çıkmak isteyen ve bununla paralel bir bağlantı kurarak daha önceki seçimlerde vitrinine muhafazakar isimleri koyan CHP bundan bir fayda sağlamadı ama bu seçimde dini bayramlarda emekliye iki maaş ikramiye verecek olması, emeklilere böyle bir ışık yakması çok olumluydu ve seçime damgasını bu projenin vurduğunu söylemek mümkün. Fakat diğer muhalefet partilerinin de benzeri beyanlarda bulunması bu vaadin inandırıcılığını yitirmesine neden oldu.

HDP'NİN BARAJ MESELESİ CHP'Yİ ETKİLEYECEK 

O yüzden CHP bir an önce yeni bir hamle yapmalıydı, dünkü hamlesi de önemli bir hamle. AK Parti'nin daha önce yaptığı Türkiye meselesi üzerine yoğunlaştığı algısının benzeri CHP'nin kurumsallığı adına bence çok önemli fakat burada şunu söylemek mümkün; HDP'nin baraj gibi bir sorunu var ve HDP'nin barajı aşması direkt AK Parti karşıtlarının talebi haline geldiği için CHP'den çok fazla oy kaybına sebep olabilir. Bence CHP'nin bu hamlelerin karşılığı yüzdesel olarak çok olumlu olmayacak ama bu anlamda şevklerinin kırılması ve Türkiye politikası üzerine yapıcı bir muhalefet algısının işe yaramadığının sonucuna ulaşmalarından korkuyorum. Bu onları yıldırmamalı, bugün HDP'nin baraj meselesi yüzünden bu durumda, yoksa karşılığını bulacaktı. Desteklenme oranı yüksek bir trende oluşmuş durumda, belki inandırıcılık noktasında o kadar yüksek bir baz elde edemiyoruz ama neticede projelerini konuşturan ve seçmeni etkileyen bir CHP algısından söz edebiliriz, bu anlamda ben de kendilerini tebrik ediyorum.

CHP YÜZDE 25-26

Son yaptığımız araştırmaya göre CHP'nin oy oranı yüzde 25-26

MHP, HDP'NİN YÜKSELİŞİYLE DOĞAL YÜKSELİŞE SAHİP

MHP, olağanüstü bir şey yaptı d abaşarılı oldu değil. MHP, çözüm süreci başta olmak üzere birçok konuda ilkesel duruş sergiledi. HDP'nin yükselişiyle birlikte doğal yükselişe sahip olan MHP'nin bugün itibariyle bunu koruduğunu görüyoruz ama milli ittifak'a bir yönelme olabilir ve MHP'de kısmi ölçüde bir düşüş olması açıkçası sürpriz olmaz. Yüzde 18-17'lerdeki oy oranı bir miktar azalabilir.

MHP YÜZDE 17-18 

Son yaptığımız araştırmaya göre MHP'nin oy oranı yüzde 17-18

HDP SEÇİMİN BAŞ AKTÖRÜ VE GALİBİ

HDP ilk başladığı gibi bir rüzgarının olduğundan söz edemeyiz ama nereye gidersek gidelim her şeye rağmen HDP yine seçimin baş aktörü olmaya devam ediyor. Dolayısıyla her yerde HDP'nin barajı geçip geçmeyeceği hala konuşuluyor. 7 Haziran gecesi en fazla dikkat edilmesi gereken alanın dördüncü parti olan HDP'ye yöneleceği ve bütün projeksiyonların HDP'nin aldığı oy oranlarına göre olacağını söylemek mümkün. Aslında seçimin galibi olarak HDP'nin çıkacağını bugünden söylemek çok sürpriz ve yanlış tespit olmaz. Ama hala baraj sınırında olduğunu söyleyebiliriz.

HDP HALA SINIRDA 

Son yaptığımız araştırmaya göre HDP'nin oy oranı yüzde 9-10