Amerikan Basını: Kürtler Destan Yazdı

Amerikan Basını: Kürtler Destan Yazdı

Amerikan dergisi Newsweek, Kürtlerin Kobani'de IŞİD'e karşı direnişini "Trajik olsa da, anlatılacak bir kahramanlık hikayesi" olarak değerlendirdi.

 Amerikan haber dergisi Newsweek, Kobani'de yaşananları kapağına taşıdı ve özel bir dosya hazırladı. Newsweek muhabiri Heysam Mislim, bizzat Kobani'ye giderek yaşananları gözlemledi. Yazar, IŞİD'in Kobani'deki insanlara soykırım düzenlemeye çalıştığını fakat karşılarında eşi benzeri görülmemiş bir direnişle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

KOBANİ DÜŞMÜYOR

Yazar, bazı uluslararası medya kuruluşlarının, Kobani'nin neredeyşe IŞİD tarafından düşmek üzere olduklarını yazsa da, bunun yalan olduğunu vurguladı. Yazar, eğer Kobanidüşüyor olsaydı olay yerinden haber bildiremeyeceğini hatırlattı.

"KÜRTLER DESTAN YAZDI"

Kobani'deki olayları bildirmek için orada yaşamayı tercih eden yazar Mislim, şehirdeki kuşatma altında kalan insanların yemekten, yakıttan, silahtan ve herhangi bir uluslararası yardımdan mahrum bırakıldığını belirtti. Yazara göre, bir aydır Kobani'de devam bu direniş trajik olsa da, anlatılacak bir kahramanlık hikayesine dönüştü.

DİRENİŞ İNSANLARI BİR ARAYA GETİRDİ

9 Ekim Perşembe günü Türkiye Kobani'deki savaşa katılması için yeni bir baskı ile yüzleşti. Fakat Türkiye, kendi şartları kabul edilmeden bu savaşa girmek istemedi. Bu tarih ise Kobani'deki direnişin 25. gününü gösteriyor. IŞİD'in saldırılarına karşı başlatılan bu direniş ise insanları bir araya getirdi. Kentteki geçici hastanelerde doktorlar ve hemşireler ücretsiz çalışıyor. Esnaflar dükkanlarındaki malzemeleri boşaltarak direnişte savaşanlara ve sivillere ücretsiz olarak dağıtıyor.

Oğulları ve kızları sınırda savaşan anneler, kentteki aç insanların karnını doyurmak için yemek yapmaya başladılar. Kentte para artık hiçbir şeye değmiyor. Çünkü herkes bu zor zamanda şehirlerini kurtarmak için ellerindeki mevcut kaynaklarını birbirleriyle paylaşıyor ve birbirlerine yardım ediyor. Herkes burada büyük ve tek bir aile oldu.

DOĞU İLÇELERDE SALDIRILAR ŞİDDETLENDİ

Kobani'de yaşlı genç, kız erkek demeden herkes savaşıyor. 9 Ekim'de PYD'nin yardımcı lideri Asiya Abdullah ile Kobani Kanton Hükümetin Bakanı Enwer Muslim'i ellerinde kalaşnikof silahlarla IŞİD'in saldırılarını şiddetlendirdiği doğu ilçelerine doğru gitmekteydi. Doğu ilçelerdeki çatışmalar geniş çaplı bir gerilla harbine dönüştü. IŞİDburadaki önemli binaların içine sızdı. Özellikle sanayi bölgesi olan Sina'da sokaklardaki savaş iyice şiddetlendi. Mushta Nur tepesinin çevresindeki kenar mahallelerde de savaş yoğun olarak devam ediyordu.

IŞİD, BATIDAKİ BÖLGELERDE İLERLEYEMİYOR

Sokaklar arası şiddetli saldırılar Taxa Araban ilçesinde de devam ediyordu. Koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarından bir tanesi IŞİD militanlarını vururken, kuşattıkları bir binayı patlattı. Batı tarafındaki kenar mahallelerde de savaş devam etse de IŞİD burada ilerleyemiyor.

Ayrıca, hava saldırılarından biri Kobani'nin batısında bulunan Gulmit köyündeki IŞİD'lileri vurdu. Bu bölge YPG ve onların kadın kolları olan YPJ'nin günlerdir kontrolü altında. Burada da IŞİD'in ilerlemelerini engellediler. Yine de IŞİD'in gelişigüzel bombardımanları devam ediyor.

BÖLGEDEKİ İNSANLAR UYURKEN BİLE SİLAH TAŞIYOR

Savaş bölgesinde insanlar rahat uyuyamıyor. Herhangi bir yerde, herhangi bir saatte uyuyabiliyorlar fakat uykuları bir saatten fazla olmuyor. Çünkü silahların ve bombardımanların sesi bir türlü susmuyor. Herkes uyurken, yemek yerken, yürürken her daim tüfekleriyle beraber.

"IŞİD'İN SINIRSIZ CEPHANESİ VAR"

Bölgede düzgün ve yeterli elektrik, su ve ilaç yok. Ve yeterli silah da yok. Bir YPG militanı, doğudaki sınırdan gelerek IŞİD militanlarının sınırsız cephaneleri olduğunu bu yüzden bazen eğlence olsun diye ateş ettiklerini ama YPG VE YPJ militanlarının tek kurşunlarını bile boşa harcamadıklarını söyledi.