Amerika'dan Suriye Hamlesi

Amerika'dan Suriye Hamlesi

'İsrail, İran’ı Suriye sınırından uzaklaştırmakta kararlı'

Haretz gazetesinde Amos Harel imzasıyla yayımlanan bir yazıda Suriye’ye yönelik son saldırıya dikkat çekilerek İsrail ordusunun Rusya’yı kızdırma pahasına da olsa İran ve Hizbullah’ı Suriye-İsrail sınırından uzak tutmak için her şeyi yapacağı ifade edildi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un Suriye krizinin başlamasından önceki siyasi hedeflerinin değişmediğini açıkladığını belirten yazıda bu hedefin İsrail’in Suriye’deki çatışmalardan uzak durmak ve Hizbullah’a silah intikalini önlemek olduğu belirtildi.

Birinci hedefin gerçekleştirildiğinin belirtildiği yazıda Hizbullah’a silah intikalinin önlenmesi yönündeki ikinci hedefin ise tam olarak gerçekleştirilemediği Netanyahu’nun Ekim 2015’te BM Genel Kurulunda Hizbullah’a gelişmiş silahlar verildiğine dair açıklamasıyla delillendirildi.

Halep’in kurtarılmasının önemli bir dönüm noktası olduğunun belirtildiği yazıda bu zaferin Suriye’nin durumunu güçlendirdiği ve ani çöküş ihtimalini azalttığı vurgulanarak Suriye’nin bu kazanımı Rusya’nın hava desteği ve Hizbullah ile İran’ın gönderdiği Şii milisler sayesinde elde ettiği ifade edildi.

İsrailli yetkililerin kendilerine Suriye’de şartların değişmesine bağlı olarak İsrail’in de politikalarını değiştirmesine ihtiyaç olup olmadığını sorması gerektiğini belirten yazar, yetkililerin yaptığı açıklamaların ve Pazar günü yapılan hava saldırısının ve İsrail’in çatışmadan uzak durmaktan yana olmadığını gösterdiğini yazdı.

Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah’ın  Golan’a geri dönmesini önlemek şeklindeki asli hedefi tekrar ettiğinin belirtildiği yazıda Halep zaferinden sonra Suriye yönetiminin Golan çevresindeki bazı köylerde silahlı grupları teslim anlaşması imzalamaya zorladığını, Hizbullah’ın ise Suriye devletinin himayesinde sınır bölgelerinde operasyonlara başladığını, İranlı uzmanların da onlara katıldığını söyledi.

Kaynak : YDH