Amerika'dan İşkence Notlarına Yasak

Amerika'dan İşkence Notlarına Yasak

ABD yönetimi, CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrası Guantanamo'ya hapsettiği Ebu Zübeyde'nin işkence notlarının açıklanmasını yasakladı.

Reuters'ın haberine göre; ABD yönetimi, CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrası Guantanamo'ya hapsettiği Ebu Zübeyde'nin işkence notlarının yayınlanmasını engelledi. Avukatı, Ebu Zübeyde'nin gördüğü işkenceleri 116 sayfalık notlar halinde yetkililere sunduklarını ancak, hükümetin bu notlara 'gizlilik kararı' koyduğunu söyledi. Ebu Zübeyde'nin notlarında bir gözünü işkencede kaybettiği, sadece bir ay içerisinde suda boğulma hissi yaratan 'waterboarding' işkence metoduyla 83 kez sorguya çekildiğini anlatıyor. 

ABD'nin 9 yıldır Guantanamo'da tuttuğu Suudi vatandaşı Ebu Zübeyde, CIA'in kendisine yaptığı işkencelerin ayrıntılarını not aldı. Ancak bu notların yayımlanması ABD yetkilileri tarafından engellendi. Ebu Zübeyde'nin avukatı Reuters'a yaptığı açıklamada, "116 sayfayı 10 kez kendilerine arz ettik. Ancak hükümet yetkilileri bu notları gizli olarak sınıflandırdı" dedi. 

Guantanamo'da tutulan Macid Khan'ın avukatı da müvekkilinin gördüğü işkenceleri anlattı. Gördüğü işkencelerden sonra Bush yönetiminin tanıklık etme teklifini kabul etmek zorunda kalan Khan, çıplak olarak videoya kaydedildiğini ve mahrem yerlerine dokunulduğunu anlattı.

Khan'ın avukatı Wells Dixon da Senato'nun CIA raporunun ardından hükümetin işkencelerin şeffafça kamuoyuyla paylaşılması konusunda bir siyaset değişikliği olduğuna dikkat çekerek  "Açıkçası CIA, tutukluların gördükleri işkenceleri anlatmaları konusunda fikrini değiştirmişe benziyor" dedi. 

CIA'in işkencelerini anlatan 6 bin sayfalık raporun 525 sayfası senatoya sunulurken, CIA hiçbir uluslararası yasaya dayanmadan yakaladıkları esirlere cinsel tehditler, suda boğulma hissi, dar alanlarda uzun süre bekletme ve daha birçok rahatsız edici işkenceler yaptığı ortaya konulmuştu.