Amerika'dan Cumhuriyet Gazetesine Destek

Amerika'dan Cumhuriyet Gazetesine Destek

Charlie Hebdo karikatürlerini yayınladığı için yöneticileri ve iki yazarı hakkında soruşturma başlatılan Cumhuriyet gazetesine ABD’den destek geldi.

Charlie Hebdo karikatürlerini yayınladığı için yöneticileri ve iki yazarı hakkında soruşturma başlatılan Cumhuriyet Gazetesi’ne ABD’den destek geldi.
ABD dışişleri bakanlığı sözcülerinden Marie Harf, gelişmeleri takip ettiklerini vurgulayarak, “Bu karikatürler hakkında tartışmalar tabii ki sadece Türkiye’ye özgü değil. Geçmişte söylediğimiz gibi, bu karikatürler hakkında oldukça hassas duygular var. Ancak ne yayınlayıp yayınlamayacağına o medya kurumu karar kendisi vermelidir” dedi.
Beğenilmeyen bir ifadeye karşı tepki göstermenin şiddetle ya da tehditle olmayacağını, bilakis ifade zenginliğiyle olacağını kaydeden Harf, “Biz bu söylediklerimize güçlü bir şekilde inanıyoruz. Medya kurumunun istediğini yayımlama hakkına sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Bu demek değil ki yayımlamalılar, ama bu demektir ki o hakka sahipler ve karar onlara aittir” diye konuştu.
‘ABD ve Türkiye aynı değerleri paylaşıyor mu?’

Harf, ABD’nin Türkiye’deki eski büyükelçisi Francis Ricciardone’nin dün bir toplantıda söylediği,” Türkiye ile ABD aynı değerleri değil, aynı çıkarları paylaşıyor” lafı hatırlatıldığında ise şunları söyledi: “Bunlar Amerikan değerleri hakkında değil. Kendi temel değerlerine, demokratik kurumlarına sahip çıkması için biz sürekli olarak NATO müttefiğimiz Türkiye’ye ısrarlı teşvikler yapıyoruz. Geçmişte de hükümetin özgür ifadeye müdahalesi hakkında endişelerimizi belirttik. Tabii ki sürekli devam eden bir diyaloğumuz var kendileriyle.”
“Türkiye ve ABD hala evrensel değerleri paylaşıyor mu?”sorusuna karşılık olarak ise Harf, “Türkiye yakın dost ve NATO müttefiğidir ve her zaman görüşmelerimizi yapmaya devam ediyoruz” diye yanıt verdi.