Amerika Ve Çocuk Evliliği Gerçeği

Amerika Ve Çocuk Evliliği Gerçeği

Amerika’daki çocuk evliliklerine dair istatistikler ve gerçekler

Amerika Birleşik Devletleri’nde çocuk evliliği veya reşit olmayan evlilik, taraflardan en az birinin 18 yaşın altında olduğu bir evliliktir.Çocuk evlilikleri (18 yaşın altındaki kişilerin evliliği) Amerika Birleşik Devletleri’nin belirli 49 eyaletinde yasaldır. 25 eyaletin yasası, evlilik için açık bir şekilde asgari bir yaş belirlemez. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, bu 25 eyalette çocuklar yasal olarak başka bir çocukla veya yetişkinle evlenebilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde evlilik yaşı her eyalet ve bölge tarafından belirlenir. Mayıs 2019 itibariyle, hemen hemen tüm ABD eyaletlerinde reşit olmayanların ebeveynlerinin rızası veya mahkemenin izniyle evlenmeleri (istisnai durumlar dışında) mümkündür. Bu evlilik için asgari yaş 14’tür ve bu daha düşük olabilir. Bu kuralın iki istisnası, küçük evliliklerin 2018’den beri istisnasız olarak yasaklandığı Delaware ve New Jersey eyaletleridir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde evlilik yaşı yasaları büyük ölçüde eyaletler ve bölgeler tarafından belirlenir (Washington, D.C. dâhil).

Maria Fabrizio for NPR

Farklı ABD eyaletlerinde evlilik koşulları:

Delaware ve New Jersey dışındaki tüm eyaletlerde aşağıdaki koşullar altında küçük yaştaki evliliklere izin verilir:

• Mahkemenin veya hâkimin izni (bazen yerel hâkimin iznine ek olarak Yargıtay hâkiminin izni de gereklidir)

• Ebeveynlerin veya reşit olmayanların yasal vasilerinin izni varsa

• Taraflardan biri hamile ise

• Reşit olmayan kişinin çocuğu varsa

Mayıs 2019 itibarıyla, evlilik yaşının kanunla belirlendiği 34 eyalette, istisnalar dışında asgari evlilik yaşı aşağıdaki gibidir:

İki eyalette, evlilik için asgari yaş 14’tür: Alaska ve Kuzey Carolina.

• 4 eyalette evlilik için asgari yaş 15’tir.

• 20 eyalette, evlilik için asgari yaş 15’tir.

• 8 eyalette evlilik için asgari yaş 17’dir.

Massachusetts’te genel evlilik yaşı 18’dir, ancak çocuklar herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın mahkemenin izniyle evlenebilirler. Bazılarına göre, kanunda asgari evlilik yaşı belirtilmediği takdirde, kızlar için 12, erkekler için 14 olan asgari yasal evlilik yaşı düşünülebilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Son Yıllarda 207.000 Çocuğun Evliliği

Son 15 yılda, Amerika Birleşik Devletleri’nde 207.000’den fazla çocuk yasal olarak evlendi ve bunların çoğu eyalet hukukunun yasal yaşının altında. Son yıllarda, çoğu kız olan 10-, 11- ve 12 yaşındakiler, mahkemenin veya ebeveynlerinin veya her ikisinin izniyle evlendi. Pek çok eyalette, hamilelik meydana geldiği takdirde, reşit olmayan ile reşit olmayan veya reşit olmayan ile yetişkin arasında onaylı yasal evlilik mümkündür ve artık asgari yaş sınırı olmayacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde çocuk evliliğini sona erdirmek için yapan bir Sivil Toplum Kuruluşu Unchained, 2000 ile 2010 yılları arasında, Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkin erkeklerle evlenen 12 yaşında kız çocuklarının sayısının 250.000’e ulaştığını duyurmuştur.

ABD Nüfus Sayım Bürosu’na göre Alabama, Kentucky, Batı Virginia, Idaho eyaletleri ve bazı kırsal batı eyaletleri en yüksek çocuk evlilik oranlarına sahip.

50 ABD eyaletinin tümünün yasaları, reşit olma yaşının 18 olduğunu ve 18 yaşın altındaki kişilerin yasal olarak çocuk veya küçük olarak kabul edildiğini belirtir. Ancak bazıları, yasal olarak onaylanması durumunda çocukların ebeveynlerinden / velilerinden bağımsız olması için yasal yaşın 16 veya 17 olduğunu düşünmektedir. 18 yaşın üzerindeki kişiler, ebeveynlerinin veya velilerinin izni olmadan oy kullanma, orduya katılma ve evlenme hakkına sahiptir.

Elli eyaletin tamamında, yasal evlilik için başvuranlar, yerel noterler aracılığıyla evlilik ruhsatı başvurusunda bulunmalı ve almalıdır. Evlilik izinleri, vatandaşların vergileriyle finanse edilen eyalet veya şehir yargı sisteminin gözetiminin bir parçasıdır.

50 eyaletin tamamında evlilik için evlilik cüzdanı ödemesi ve yerel yönetim onayı gereklidir. Bu talebin süreci ve ücret bedeli her eyalette farklıdır. Bir evlilik resmi olarak tescil edildiğinde, tüm devletlerin anayasanın Tam İnanç ve Kredi Maddesi kapsamında evliliği tanıması gerekir.

Aşağıdaki eyaletlerde asgari yasal evlilik yaşı diye bir şey yoktur: Arkansas, California, Colorado, Idaho, Kentucky, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, Nevada, New Jersey, Ohio, Oklahoma, Virginia, Pennsylvania, West ve Wyoming.

Aşağıdaki eyaletlerde, 16 yaşındaki çocuklar (aşağıda) yasal onay ile evlenebilir: Alabama, Colorado, Connecticut, Louisiana, Montana, New Jersey, Kuzey Dakota, Ohio, Oklahoma, Güney Carolina, Güney Dakota, Tennessee, Teksasve , Virginia, Batı Virginia ve Wyoming.

Hawaii, Pennsylvania ve Utah’da 15 yaşındaki çocukların yasal olarak evlenmesine izin verilir.

2014 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde 15-17 yaş arası tahmini 57.800 kişi evlendi. ABD Nüfus Sayım Bürosu’ndan alınan verilerin Pew Araştırma Merkezi analizine göre, bu, bu yaş grubundaki 50.000 kişiye denk geliyor.

Çocuk evlilik oranları eyaletten eyalete değişir. Batı Virginia ve Teksas’ta, bu fenomen başka yerlerde olduğundan daha yaygındır ve iki eyalette yaşları 15 ile 17 arasında değişen her 1000 gencin yaklaşık yedisi 2014’te evlenir. Oklahoma, Arkansas, Tennessee, Kuzey Carolina, Nevada ve California gibi diğer birkaç güney ve batı eyaletinde çocuk evlilik oranları ulusal ortalamanın üzerindedir.