Amerika Taliban İlişkisi Deşifre Oldu  Şok Açıklama

Amerika Taliban İlişkisi Deşifre Oldu Şok Açıklama

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani şok bir açıklama yaptı ve ABD'nin Talibanla olan ilişkisini deşifre etti.

ABD Devlet Başkanı  Donald Trump'ın,  Suudi Arabistan'da, aralarında  Katar'ın da bulunduğu 55 Müslüman Arap ülkesi ile yaptığı toplantıdan iki hafta sonra  5 Haziran'da  Suudi Arabistan,  Birleşik Arap Emirlikleri,  Mısır ve  Bahreyn  Katar'la her türlü ilişkilerini kesmişti. Kara, hava ve deniz sınırlarını kapatarak  Katar'a karşı 'terörü destekleme' suçlamasıyla ambargo uygulamaya başlamıştı. Katar bu iddiaları reddetmişti.

Katar Emiri Şeyh Tamim, katıldığı televizyon programında, konuyla ilgili, "Onlar bizim bağımsızlığımızı, bizim düşünce tarzımızı, bölge için olan vizyonumuzu istemiyor" dedi. Şeyh Tamim, "Biz bölge halkı için ifade hürriyeti istiyoruz. Onlar bundan memnun değil. Bunu kendileri için bir tehdit olarak görüyorlar. Bizim egemenliğimiz kırmızı çizgidir. Kimsenin egemenliğimize müdahale etmesini kabul etmeyiz" dedi.

Şeyh Tamim,  Orta Doğu ve  Kuzey Afrika'da insanlar  Arap Baharı olarak adlandırılan protesto gösteri ile sokaklara dökülünce, "Biz halkın yanında durduk. Aramızdaki fark biz  Arap Baharı'nda halkın yanında durduk, onlar rejimlerinin yanında durdu" dedi.  Katar Emiri, "Birkaç hafta önce  ABD Başkanı  Trump dahil, hepimiz birlikte bir odadaydık. Terörizmi, terörizmin finanse edilmesini konuştuk" ifadelerini kullandı.

'Katar'da Taliban'a ofis açmamızı ABD istedi'

Başkent  Doha'da Taliban'ın ofisi bulunmasına ilişkin soruyu yanıtlayan  Katar Emiri Şeyh Tamim, "Biz Taliban'a 'gelin burada ofis açın' demedik.  ABD, Taliban'la diyalog kurmak istediği için bize onların  Doha'da ofis açmasına müsaade etmemizi istedi" açıklamasını yaptı. Şeyh Tamim, krizin bitirilmesi için  ABD'nin ev sahipliği yapacağı bir toplantıya katılmak istediğini belirterek "Fakat hiçbir şey bizim onurumuz ve egemenliğimizin üstünde değildir" ifadesini kullandı.

Ambargo uygulayan ülkelerin  El Cezire televizyon kanalının kapatılmasını istediklerine de değinen Şeyh Tamim, 1996'da kurulan televizyonun tartışılmasının söz konusu olmadığını belirterek "Biz El Cezireyi kapatmayacağız. Tarih, 50-60 yıl sonra bölgede fikir hürriyetini nasıl değiştirdiğini yazacak" dedi. Şeyh El Tamim, ambargo uygulayan ülkelerin  Katar'da rejim değiştirmek istediklerini de belirterek, "Suudi liderliğindeki dörtlü ambargo gurubunun  Katar'da zorla liderlik değiştirme çalışmaları da açıktı. Tarih bunu bize öğretti. Babam, 1996 yılında Emir olduğu zaman da buna yapmaya çalıştılar" açıklamasını yaptı.