Amerika Sisi'yi Sattı

Amerika Sisi'yi Sattı

Darbe sürecinde Sisi'yi destekleyen ABD, şimdi de 'insan hakları' bahanesiyle Mısır'a yardımını kesiyor

Reuters'ın Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD yönetiminin, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yönetimindeki Mısır'da demokrasi ve insan hakları konusunda ilerleme sağlanamadığı gerekçesiyle bu ülkeye yapılan askeri yardımların 95,7 milyon dolarlık kısmını ödememe, 195 milyon dolarını da erteleme kararı aldığı belirtildi.

Sputnik’e konuşan Mısırlı uzmanlar, ABD’nin bu kararını değerlendirdi.

"ABD, Riyad’da gerçekleşen İslami zirvede Sünni-Şii çatışmasının şiddetlenmesine yönelik süreci başlattı"

Mısır Temsilciler Meclisi Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi Tamer el-Şahavi, ‘ABD Kongresi’nin ülkedeki insan hakları durumundan değil, Kahire ile Moskova arasındaki askeri işbirliğinin gelişmesinden ve Mısır’ın alternatif silah kaynakları bulunuyor olmasından rahatsızlık duyduğunu’ belirtti. Sputnik’e konuşan el-Şahavi, ABD’nin Riyad’da gerçekleşen İslami zirvede Sünni-Şii çatışmasının şiddetlenmesine yönelik süreci başlattıklarını ileri sürdü.

Mısırlı vekil, ABD’nin Mısır ile Basra Körfezi’ndeki müttefikleri arasındaki ilişkileri bozmak istediğini söyledi ve şöyle devam etti: “Washington bu ülkelere Mısır ile ABD arasındaki ilişkilerin en iyi döneminde olmadığını, dolayısıyla Kahire ile işbirliğin de bu ülkelere bir fayda getirmeyeceğini göstermek istiyor. Bu, söz konusu politikaya katılmak istememesi nedeniyle Mısır’a yapılan bir tür baskı.”

"ABD’nin askıya aldığı pay Mısır ekonomisine büyük bir zarar vermez"

Temsilciler Meclisi Dış Siyaset Komitesi Başkanı Muhammed el Arabi, ABD’nin bu kararının siyasi oyunun bir parçası olduğunu ve çok fazla önemsenmemesi gerektiğini savundu. El Arabi, “Mısır’ın politikasına ve bölgedeki rolüne bakıldığında insan hakları ile ilgili açıklamalar haklı değil. Karar insan haklarıyla ilgili olmayıp, ABD’nin prensipte ‘üçüncü’ ülkelere yaptıkları yardımları kısıtlama planıyla ilgili bir karar. Yine de ABD’nin askıya aldığı pay Mısır ekonomisi açısından cüzi ve bu nedenle büyük bir zarar vermez” diye konuştu.

Mısır Temsilciler Meclisi Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi’nin başka bir üyesi olan General Ahmed el Avdi ise ‘ABD’nin desteğini kısmasının Amerikan yönetiminin Mısır’da neler olup bittiği ve özellikle terörle askeri mücadelede neler yapıldığı konusunda bir fikri olmadığını gösterdiğini’ açıkladı.

"Böyle bir adım teröre doğrudan destektir"

Sputnik’e konuşan el Audi, kararın Mısır yönetimini şoke ettiğini belirtti. Hiç kimsenin Mısır’daki mevcut şartlarda ABD’nin böyle bir adım atmaya karar vermesini beklemediğini söyleyen el Avdi, böyle bir adımın teröre doğrudan destek olduğunu öne sürdü.

Mısırlı general, ABD’nin kıstığı yardımların Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bazı dost ülkelerin Mısır’a desteğiyle telafi edileceğini de sözlerine ekledi.