Amerika İle Müzekerin Faydası Yok""

Amerika İle Müzekerin Faydası Yok""

İran İslam Devrimi lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney Amerika'nın bölgedeki hedeflerinin İran'dan 180 derece farklı olduğunu söyledi ve bölgesel meselelerde ABD ile müzakere için hiçbir ortak noktanın olmadığını belirtti.

İran İslam Devrimi lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney Amerika'nın bölgedeki hedeflerinin İran'dan 180 derece farklı olduğunu söyledi ve bölgesel meselelerde ABD ile müzakere için hiçbir ortak noktanın olmadığını belirtti.
 Mehr Haber Ajansında yayınlanan haberde Ayetullah Hamaney'in Pazar günü İran Dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İranlı diplomatlarla yaptığı toplantı sırasında "ABD'nin çözümden ziyade kendi çıkarlarını empoze etmek istediğini, müzakerelerde yüzde 60-70 oranında kendi taleplerini dayattığını, hedeflerini yasal olmayan yollarla gerçekleştirmeye çalıştığını ve bu şartlar altında müzakerelerin bir anlam taşımadığını" söylediği belirtildi.
 Bölgedeki kötü durumun sorumlusunun ABD olduğunu söyleyen Hamaney'in bölgedeki güvenliksiz ortamın başlıca sebebinin ABD'nin İsrail'e, çeşitli örgütlere ve diğer terör oluşumlarına verdiği destek olduğunu, bu politikaların İran İslam Cumhuriyeti'nin politikalarıyla 180 derece farklılık taşıdığını belirttiği nakledildi.
 İran'ın dış politikasını zorla değiştirmeye çalışanların ve yürütülen kara propagandaların farkında olduklarını belirten Hamaney, Batılıların bu arzusunun İran dış politikası önünde çok büyük bir engel olarak durduğuna ve başta ABD olmak üzere batılı güçlerin İran politikalarını değiştirmek için yoğun çaba harcadığına işaret etti.
 Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi İran’ın izlediği dış politikanın da uzun vadeli amaçlar ve değerlere dayalı olduğunu ifade eden Hamaney, İran’ın yürüttüğü dış politikanın anayasada belirlenen dış politika ile farklılık taşımadığını kaydetti ve “Bu dış politika İslam ve İran İslam Devrimi’nin ilke ve amaçları doğrultusunda şekillenmektedir, İran Dışişleri Bakanlığı çalışanları, büyükelçiler ve diplomatlar da bu ilkeler için çalışan temsilcileri ve askerlerdir” ifadelerini kullandı.
 Diğer dış politika taahhütlerinden bahseden Hamaney komşu ülkelerle, İslam ülkeleriyle ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çalışmaların devam edeceğini söyledi.
 Suriye krizine de işaret eden Ayetullah Hamaney, “Suriye’deki krizin çözüm yolu bir seçimin yapılmasından geçmektedir. Bunun gerçekleşmesi için her şeyden önce muhaliflere verilen mali ve askeri desteğin durdurulması, savaş ve kargaşaların son bulması gerekmektedir. Böylece Suriye halkı güvenli ve istikrarlı bir ortamda istedikleri kişiyi seçebilir” şeklinde konuştu.
 Irak'ın bölünmesi söz konusu olamaz
 Irak'la ilgili de konuşan devrim lideri, bu ülkenin Şii Arap, Sünni Arap ve Kürt devleti olarak bölünmesinin Irak halkının yararına olmayacağını ve bunun uygulanmasının mümkün olamayacağını, İran devleti olarak böyle bir plana destek olmayacaklarını belirtti.
 Suudi Arabistan Yemen'de işlediği suça derhal son vermelidir
 Yemen meselesiyle ilgili, Suudi Arabistan'ın Yemen'de işlediği suçun derhal son bulması gerektiğini belirten Hamaney, ülkede savaşın sona ermesi için diyalog yollarının kullanılması gerektiğini vurguladı.

İslami Analiz