Amerika: "Esad Politikamız Değişmedi"

Amerika: "Esad Politikamız Değişmedi"

ABD Başkanı Obama’nın IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Allen, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu'na ABD’nin Esad’e ilişkin pozisyonunun değişmediğini yineledi

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı kurulan küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ve onun yardımcılığını yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'na ABD'nin Esad'a ilişkin pozisyonunun değişmediğini yineledi. 

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Özel Temsilci General Allen ve Özel Temsilci Yardımcısı Büyükelçi McGurk'ün dün akşam Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu ile Ankara'da yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.
      
Açıklamada, General Allen'ın Türkiye'nin, incelemeler sonucunda belirlenen Suriye muhalefetine yönelik eğitim desteğini memnuniyetle karşıladığı, son dönemde sınır güvenliğini artırma ve yabancı savaşçıların akışını kısıtlamaya yönelik faaliyetlerine dikkat çektiği ve şiddet nedeniyle yerlerinden olan Suriyeli ve Iraklı mültecileri ağırlamadaki cömertliğinden ötürü Türkiye'ye teşekkür ettiği belirtildi.

"IŞID'İ ORTAYA ÇIKARAN..."
      
General Allen'ın, ABD'nin Esad'a ilişkin pozisyonunun değişmediğini yinelediği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
      
"ABD, Esad'ın tüm yönetim meşruiyetini yitirdiğine, Suriye'de Esad yönetimi altındaki koşulların IŞİD ve diğer terörist grupların ortaya çıkmasına yol açtığına ve Suriye'deki ihtilafa Esad'ın içinde yer almadığı, müzakere edilmiş bir siyasi sonuç bulunması için arayışların sürdürülmesi gerektiğine inanmaktadır.
      
General Allen, Büyükelçi McGurk ve Müsteşar Sinirlioğlu, IŞİD ile mücadele konusunda ABD ve Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için yapılabilecekleri de ele almış, söz konusu hususlarda diyaloğun ilerletilmesine bağlılıklarını ifade etmişlerdir."

KERRY "ESAD'LA MÜZAKERE ETMEK ZORUNDAYIZ" DEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, geçen günlerde katıldığı bir televizyon programında Esad rejimiyle "eninde sonunda müzakere etmek zorunda olduklarını" söylemişti. 

Kerry'nin "Esad'in gelip bunu yapması (müzakerelere girmesi) için uğraşıyoruz ve bunun olması için de onun üzerinde çeşitli türlerden artan baskı oluşturmak gerekebilir. Bu baskıyı meydana getirmeye yardımcı olabilecek adımları değerlendirmekte olduğumuzu insanlara çok net ifade ettik" şeklindeki sözleri ABD'nin Suriye politikasında değişiklik şeklinde algılanmış ve Türkiye dahil birçok ülkenin sert tepkisini çekmişti. 

İLK DÜZELTME ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ'NDEN

Gelen tepkilerin ardından Kerry'nin sözlerine açıklık getirmeye çalışan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki,"Suriye'de uzun süredir siyasi çözümü savunduklarına değinen Psaki, "Dışişleri Bakanı Kerry ve yönetimden çok sayıda kişinin birçok kez söyledikleri gibi Suriye'deki insanların acılarını sona erdirmenin tek yolu Cenevre ilkeleri ile uyumlu gerçek siyasi çözümden geçiyor. Esad rejiminden temsilcilerin de bu sürecin bir parçası olması kaçınılmaz. Ama Bakan Kerry'nin sözünü ettiği taraf Esad'ın kendisi olamaz, asla olamaz" demişti.

BÜYÜKELÇİLİK'TEN DE ŞU AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Dün de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından attığı Türkçe tweet'lerde şu ifadeleri kullandı:

"ABD hükümeti tutarlı bir tutum sergilemiştir. Suriye’deki krizin tek çözümü, Cenevre prensiplerine uygun bir siyasi uzlaşmadır. Ve siyasi bir çözüme ulaşma, rejimin temsilcileriyle bir noktada müzakereyi gerektirecektir. ABD’nin konumu nettir ve değişmemişti."