Amerika Bağımsız Kürdistan için Tarih Verdi

Amerika Bağımsız Kürdistan için Tarih Verdi

ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, Kürdistan'ın 5 yıl içerisinde bağımsızlığı ilan edeceğini söyledi.

Rudaw'ın haberine göre ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, Real Clear World için bir yazı kaleme aldı. Irak'taki son durumu değerlendiren Ford, Kürdistan Bölgesi'nin önümüzdeki 5 yıl içinde bağımsız olacağını iddia etti.

Kürtler'in bağımsızlık için çabaladığını, Irak'ın ise birliğini koruyamadığını söyleyen Ford, “Petrol fiyatlarında düşüş yaşandığı için Bağdat, Kürtler'i para yoluyla kendine bağlı tutamıyor. Kürtler artık bağımsızlık hakkından vazgeçmez. Zaten Irak Başbakanı'nın da Kürtler'i bundan vazgeçirecek bir eğilimi yok” diye yazdı.

Robert Ford, Başkan Mesud Barzani'nin etkili planlar yapan bir aktör olduğunu ve diplomaside de uzman biri olduğunu söyledi.

Kürtler'in 5 yıl içinde, Türkiye'yi biraz ikna ettikten sonra bağımsızlık ilan edeceğini belirten Ford, “Kürtler'in aksine Sünniler ayrı devlet istemiyor. Sünniler eskiden federalizme karşıydı, şimdi destekçisiler” yorumunu yaptı.

IŞİD'le savaşa diar ise Ford şunları not düştü:

“ABD, 2012-14 yıllarında Musul, Felluce ve Hit'te kötü bir sınav verdiği için IŞİD saldırılarına kapı aralandı. IŞİD'le savaşmak yeterli değil. ABD'nin müstakbel yönetimi, Irak devletinin geleceğini garanti altına almak için daha etkili bir siyaset yürütmeli.”