Amerika 3 Maymunu Oynadı

Amerika 3 Maymunu Oynadı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türk jetlerinin vurduğu Suriye Karaçok’ta PYD’lilerle poz veren ABD’li subaya ait fotoğrafa rağmen ilişkiyi ...

PKK-PYD ilişkisini yalanlamaya çalışırken ya da ABD’nin terör örgütüne açık desteğini perdelemek için uğraş verirken basın mensupları önünde sık sık zor anlar yaşayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, son demecinde yine saçmaladı. Konu bu kez, Türk jetlerinin bombaladığı Suriye kuzeydoğusundaki Karaçok’ta ABD’li subayların PKK’lı teröristlerle poz verdiği fotoğraftı. Uluslararası haber ajansı Reuters tarafından geçilen skandal fotoğrafı ‘henüz görmediğini’ iddia eden Toner, bu konuda kendisine soru soran muhabire çattı. Basın toplantısında Toner’e, “PKK’yı terör örgütü olarak gördüğünüzü belirtiyorsunuz, fakat Türkiye’nin operasyonundan sonra ABD askerlerinin bölgeye gitmesini ve üst düzel bir askerin burada PKK liderleri tarafından karşılanmasını nasıl açıklıyorsunuz?” şeklinde soru soruldu. Bu soruya bozulan Toner, belirtilen fotoğrafları görmediğini, fakat bu sorunun ‘Amerikalı subaya saygısızlık öğesi içerdiğini’ ileri sürdü.

Sözcüsü Mark Toner, Türk jetlerinin vurduğu Suriye Karaçok’ta PYD’lilerle poz veren ABD’li subaya ait fotoğrafa rağmen ilişkiyi yalanladı.Toner, “Bahsettiğiniz fotografları görmedim. Fakat üst düzey askerlerin PKK lideleriyle el sıkıştığı ya da görüştüğü yönündeki ifadedeki saygının ciddi şekilde sorgulanmasını isterim” dedi. Toner, ABD’nin PKK’yı terör örgütü olarak gördüğü klişesini tekrarlamayı da unutmadı. Obama döneminde sözcülük görevine getirilen Toner, ABD’de başkanlık koltuğuna Trump’ın oturmasıyla birlikte ‘geçici sözcü’ olmuştu. Yakında görevine son verilecek Toner’in yerine başka bir isim atanacak.