Ambargo Kalkmadığı Halde İsrail İle Anlaşıldı mı ?

Ambargo Kalkmadığı Halde İsrail İle Anlaşıldı mı ?

İsrail Gazze’ye ambargoyu kaldırmadığı halde Türkiye anlaştı mı?

Mavi Marmara şehitleri konusunda öne sürülen şartlardan biri de İsrail’in Gazze’ye ambargoyu kaldırmasıydı. Ambargo kalkmadığı halde anlaşmanın gündeme gelmesi tuhaf karşılanıyor.

 Türkiye’nin, İsrail’e Mavi Marmara konusunda koştuğu şartlardan en önemlisi Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılmasıydı. Bu şart yerine getirilmediği halde Türkiye-İsrail anlaşması medyada konuşulmaya başlaması dikkat çekici bulundu.

Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırarak 9 Türk vatandaşını şehit eden İsrail'in şehit ailelerine ödenecek tazminat ve Gazze'ye yapılacak insani yardımlara izin verme konusunda Türkiye ile anlaşma sağladığı iddia edildi. Oysa Türkiye’nin yardımına izin değil, topyekün ambargonun kaldırılması şart koşulmuştu… Geçtiğimiz günlerde Türkiye’den İsrail’e giden bazı askeri yetkililerin İsrail’e, Suriye’ye karşı birlikte hareket etmeyi önerdiği haberi de medyada yer almıştı.

Takvim'de yer alan habere göre, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth'a göre, üst düzey bir siyasi kaynağın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Salı günü Charlie Rose ile mülakat sırasında sarfettiği, "anlaşma yakın" olduğu sözlerini "doğruladı". Aynı kaynak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun anlaşmayı, oylanması için kabineye sunmasının beklendiğini ifade etti.

Aynı kaynak "Erdoğan, İsrail ile barışmak ve ilişkiyi normalleştirmek için doğru zamanın olduğunu hissediyor. Bu kesinlikle olumlu bir gelişme. Türkiye önemli bir bölgesel müttefik ve İsrail ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi çok önemli, özellikle Ortadoğu'daki bu türbülanslı dönemde" ifadelerini kullandı.

Haberde İsrail'in, Mavi Marmara baskınında öldürülenlerin ailelerine ve yaralananlara toplam 21 milyon dolar tazminat ödeyeceği, Türkiye'nin ise operasyondan sorumlu İsrailli komutanlar hakkında hukuki işlem yapılmayacağını taahhüt ettiği belirtiliyor. Gazete, iki ülke arasında varılan "sözlü mutabakat" uyarınca İsrail'in, Türkiye'ye Gazze'de bir hastane inşa etmeye ve insani yardım yapmaya olanak sağlayacağını yazdı.

Takvim