Altan Tan'dan Çok Çarpıcı Açıklama

Altan Tan'dan Çok Çarpıcı Açıklama

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Ortadoğu'da şu an fiilen Suudi Arabistan, Türkiye ve İran çarpışıyor" dedi.

Tan, düzenlediği basın toplantısında, Yemen'deki iç savaşa değindi. 
 
 Yemen'in tümünün ırk olarak Arap olmasına rağmen, inanç olarak  Müslümanlığın Zeydi ve Sünni mezhebinden olduğunu söyleyen Tan, Zeydiliğin de  Şiiliğin ana kollarından birisi olduğunu ifade etti. 
 
 
Tan, "Yemen'de iç savaş çıktı, niye bizim gündemimize geldi?  Ortadoğu'da şu an fiilen Suudi Arabistan, Türkiye ve İran çarpışıyor. Suriye de  Irak da hatta Kürdistan da maalesef bunun bir parçası ama esas çatışan Türkiye,  İran ve Suudi Arabistan. Bizim hariciyecimiz başlangıçta bütün Ortadoğu'yu  yöneteceğini zannetti. İran, şu an fiilen Yemen'e de el koymuş oldu. İran,  Lübnan'a Hizbullah vasıtasıyla el koydu. Suriye'de Beşar Esad rejimiyle, Irak'ta  Şii iktidarla, Kürdistan'da Talabani hareketiyle, en sonda da Yemen'de Husiler  vasıtasıyla, Ortadoğu'da ne kadar etkili ve güçlü olduğunu gösterdi. Bizimkiler  de maalesef 37 kilometre ötedeki türbeye bile sahip olamadı ve getirmek zorunda  kaldı. Dış politikanın sefaleti ortada" diye konuştu. 
 
  İran'ın Türkiye'ye nota verdiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan'a, "İran'a gelme" dediğini kaydeden Tan, "Kanlı bıçaklı olmadığı bir İran  kalmıştı, onunla da böyle bir durum ortaya çıktı" dedi. 
 
 Altan Tan, "Başbakan, başkanlık sisteminin de olduğu seçim  beyannamesini kendisinin yazdığını, Cumhurbaşkanı da beyannamenin kendisine  okutulduğu belirtti. Bunu, Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı açısından nasıl  değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: 
 
  "Keşke Ahmet Davutoğlu yazmasaydı, kendisi yazsaydı ama maalesef yazı  yazamıyor. Yazı yazma yeteneği çok zayıf ama konuşma çok iyi. Ben  Cumhurbaşkanı'nın bugüne kadar yazdığı bir tek makaleyi bile okumadım, bırakın  kitabı. Keşke kendisi yazsaydı, bence bizim parti ile ilgili de görüşlerini  belirtsin, yazı yazsın göndersin; her şeye karışsın. Bizle ilgili yazdıklarının  tersini yaparsak doğruyu buluruz. Hızını alamazsın bence, Yemen'deki Mısır'daki  partiler için de bir şeyler yazsın. Bu işin suyu çıktı. 'Cumhurbaşkanı'nın  yetkisi var mı, yok mu?' Cumhurbaşkanı'nın her şeye yetkisi var ve karışmalı.  Yediğimize, içtiğimize, giydiğimize, konuşmamıza... Meclis'in yemek mönüsü de çok  iyi değil; mesela çiğ köfte yok, ciğer kebap yok, ben cidden şikayet ediyorum.  Bunlara da karışsın, yemek mönüsü de yazsın, çok iyi olur." 
 
  HDP'li Tan, "HDP'nin milletvekili aday listeleri ile ilgili" soru  üzerine, "Ben bilmiyorum. Abdülkadir Selvi ve Hüseyin Yayman olmasa, süreçle  ilgili bilgi alamıyoruz. Kendi partimizle ilgili bilgileri basından alıyoruz. Ben  basında çıkan listeleri olumlu bulmuyorum, çok sosyalist, marksist bir çizgide  görüyorum. Bunun da çok fayda getirmeyeceğini düşünüyorum. Kendimle ilgili de  bilgim yok ama kuşların söylediğine göre büyük ihtimalle Diyarbakır'da evimden  aday olacağım, birinci sıra, tabi hanım verirse" dedi. 
 
 "Çözüm sürecinden çıkarıldığınız gibi adaylıktan da mı çıkarıldınız?"  sorusuna Tan, "Bunu beraber göreceğiz" yanıtını verdi.