Altan Tan'a Yeniden Adaylık Teklifi

Altan Tan'a Yeniden Adaylık Teklifi

HDP, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a yeniden Diyarbakır'dan adaylık teklif edildi

HDP'de aday listeleri üzerindeki geceyarısı mesaisi sürprizleri de beraberinde getirdi. Geçen hafta kendisine aday gösterilmeyeceği bildirilen HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a yeniden Diyarbakır'dan adaylık teklif edildi. Bazı isimlere ise daha önce aday olacakları belirtilen illerin değiştiği bilgisi verildi.

El Cezire Türk'ün haberine göre Aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na verilmesine saatler kala Halkların Demokrasi Partisi'nde (HDP) gece mesaisi listelerde değişiklikleri de beraberinde getirdi. Geçen hafta bir grup milletvekili ile birlikte parti yönetiminden yeniden aday gösterilmeyecekleri bilgisi verilen Altan Tan'a yeniden adaylık teklif edildi.

Tan'ın yeniden Diyarbakır'dan aday gösterilmesi bekleniyor. Bir süre önce HDP'nin daha önce milletvekili çıkaramadığı Erzurum'dan aday olması önerilen ancak bunu kabul etmeyen Tan'ın, Diyarbakır'dan aday olmaya sıcak baktığı öğrenildi.

Pazartesi sabahı yeniden toplanan seçim komisyonu, listelerde başka değişiklikler de yaptı. Daha önce aday olacakları yerler kendilerine bildirilen bazı milletvekillerine de yine dün gece toplantı sonrasında aday gösterilecekleri illerin değiştirildiği bilgisi verildi.

Dün gece geç saatlere kadar aday adayları arasında telefon trafiği yaşandığı öğrenildi. Aday adayları listelerde yer alıp almayacaklarını öğrenmek için bugün sabah saatlerinde toplanacak Merkez Yürütme Kurulu toplantısının sonucunu bekleyecek.

HDP LİSTESİNDE TANIDIK İSİMLER

Bu arada aday belirlemelerin son günü gelmeden HDP de 550 milletvekili adayını belirledi.

Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlığındaki Merkezi Seçim Komisyonu, 20 günlük mesaisini pazar akşamı tamamladı.

Aday olmak iin başvuru yapan 1.501 kişi arasından seçilenlerle oluşan listede, kadın ve erkek adaylar hemen hemen aynı sayıda. Ayrıca listede, genç ve engelli adaylara da yer verildi.

Edinilen bilgilere göre, Meclis'te 29 milletvekili ile temsil edilen HDP'de, 15 milletvekili bu seçimde aday gösterilmeyecek.

BAZI MİLLETVEKİLLERİ İKİ DÖNEM KURALINA TAKILDI

-Aysel Tuğluk, Sabahat Tuncel, Hasip Kaplan gibi isimlerin de arasında bulunduğu 8 milletvekili, 2 dönem kuralına takılıyor.

-Kuralın uygulanmasındaki istisnalar ise Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan olacak.

-Üst yönetimin,  7 milletvekilini daha aday göstermeme kararı aldığı belirtildi.

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle ve Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ise adaylık başvurusu yapmadı. Yine de Zana'nın aday gösterilmesi bekleniyor.

CHP'Lİ DOĞAN VE AK PARTİLİ FIRAT LİSTE BAŞI

HDP'nin diğer adayları arasında AK Parti'nin kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat (Mersin), Ahmet Nesin,  CHP'li eski Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan ve akademisyen Mithat Sancar (Ankara) isimleri öne çıkıyor.