Almanya'dan sırlarını satan ABD'li internet şirketine veto

Almanya'dan sırlarını satan ABD'li internet şirketine veto

Dinleme krizi sonrası, Alman federal yönetimi, telefon ve internet hizmetleri aldığı Amerikan şirketi Verizon'la anlaşmasını iptal etti. Snowden'ın dünya kamuoyuna duyurduğu gizli belgelere göre ise Amerikalı istihbaratçılar, Verizon'u müşterilerine ait g

Alman federal yönetimi, NSA'nın Almanya'daki faaliyetlerinin ortaya çıktığı skandal dolayısıyla, ülke genelindeki federal yönetime bağlı tüm kurumlarda telefon ve internet ağlarını yeniden yapılandırma ve Amerikan internet holdingi 'Verizon'la ortak çalışmaya son verme kararı aldı. Federal İçişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada 'Verizon'la anlaşmanın sona erdirileceği bildirildi.

Amerikan telekomünikasyon şirketi Verizon, federal Alman hükümetinin değişik yerlerdeki idari binalarının birbirleriyle bağlantılarını sağlama görevini yürütüyordu. Federal bakanlıklarla güvenlik kurumları arasındaki bağlantıların sağlanması gibi diğer bazı bölümlerdeki ağların oluşturulması için Alman Telekom'la bir anlaşma bulunuyor.

Federal İçişleri Bakanlığı, şu ana kadar Verizon'a verilen diğer tüm bölümlerin de Alman Telekom tarafından birbirleriyle bağlantılarının sağlanmasını istiyor. Bunun için Telekom'dan bir teklif alındığı, ancak henüz anlaşmanın imzalanmadığı bildirildi. Anlaşmanın yapılabilmesi için Federal Parlamentoda yeni bütçenin kararlaştırılması gerekiyor.

Verizon'la anlaşmanın sonlandırılmasına gerekçe olarak, güvenlikle ilgili taleb edilen şartların yeterince yerine getirilmemesi gösterildi. Verizon'un Amerikan istihbarat örgütü NSA'ya bilgi vermesi için görevlendirilip görevlendirilmediği tam olarak bilinmediği için Federal Alman İçişleri Bakanlığı tarafından işine son verildi.

Verizon Genel Müdürü Detlef Eppig, dün akşam yaptığı açıklamada şirketlerinin bir Alman şirketi olduğunu ve Alman hukukuna uygun hareket ettiğini söyledi. Eppig, daha önce de Amerikan hükümetinin şirkete ait müşteri bilgilerine ulaşamadığını açıkladıklarını bildirdi.

Ancak Snowden'ın dünya kamuoyuna duyurduğu gizli belgelere göre, Amerikan istihbaratçılar Verizon'u müşterilerine ait gizli bilgileri vermeye mecbur ettiler.