Almanya'dan Sğınmacılara Nazi Dönemi Uygulaması

Almanya'dan Sğınmacılara Nazi Dönemi Uygulaması

Almanya'da sığınmacılara yönelik başlatılan son uygulamalar, Nazi dönemini aratmıyor. Alman Taz gazetesinin haberine göre, Hamburg'da sığınmacıları “ayırt edebilmek” için her birine renkli ve üzerinde kayıt numaraları olan bileklikler takılmaya başlandı.

Almanya'da sığınmacılara yönelik başlatılan son uygulamalar, Nazi dönemini aratmıyor. Alman Taz gazetesinin haberine göre, Hamburg'da sığınmacıları “ayırt edebilmek” için her birine renkli ve üzerinde kayıt numaraları olan bileklikler takılmaya başlandı. Gazete, Hamburg'da devreye sokulan uygulamayı “gerekli mi yoksa damgalayacı mı” sözleriyle tartışmaya açarken, ön kabul merkezlerindeki sığınmacıların bu bilekliklerle toplum içine çıkmak istemediğini aktardı.

Hamburg'un Haburg semtinde bir kayıt bürosundan adını Emir S. olarak veren bir kişi, “Sizi sığınmacı olarak tanımlayan bu bileklikleri taşımak zorundasınız” dedi. Sığınmacı kabul merkezinden adını açıklamayan bir yetkili de “Gerçeği reddetmek istiyoruz çünkü Alman tarihinin karanlık zamanlarını hatırlatıyor” ifadelerini kullandı. Eleştirilerin temel noktası ise “sığınmacıları kayıt altında tutmak” olarak lanse edilen sistemin insanlık dışı olması.

Yanlarında her zaman belgelerini bulunduran sığınmacılara “teşhis” adı altında yapılan damgalamaya tepkiler büyüyor. Sosyal medyada eleştirilen yönetimin tavrı, Nazi Almanyası'nın Yahudileri diğerlerinden ayırt etmek için uyguladığı yöntemi hatırlattı. Yahudiler, Nazi yönetiminin işgal ettiği ülkelerde üzerinde Davut Yıldızı bulunan ve “Yahudi (Jude)” yazan bir pazu bandını taşımak zorundaydı. Öte yandan sığınmacı krizini çözme konusunda zikzaklar çizen Almanya'da eski Nazi toplama kampı Buchenwald'daki barakalar, Ortadoğu ve Afrika'dan onlarca mülteci için geçici barınak oldu. Mülteciler, birkaç aydır tarihin en kanlı dönemlerinden birine sahne olan bu yapılarda yaşamaya çalışıyor.

Nazi dönemini hatırlatan uygulamalar Almanya ile sınırlı değil. Bu ayın başında Avusturya ve Macaristan'da saatlerce bekletildikten sonra Çek Cumhuriyeti'ne varmayı başaran sığınmacıların numaralandırılması tepkiye neden olmuştu. Çek insan hakları örgütleri, ülkeye varan sığınmacıların numaralandırılmasını, Nazilerin toplama kamplarındaki insanları numara vererek damgalamasını hatırlattığını söylemişti. AFP'ye konuşan Çek İnsan Hakları Ligi'nden avukat Zuzana Candiglota da, ''Polisin insanları böyle damgalamasına izin veren bir kanun yok'' ifadesini kullanmıştı. Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakan sözcüsü Lucie ise, sığınmacıları numaralandırmalarının nedeninin 'çocukların kaybolmasını önlemek' olduğunu ileri sürmüştü. Sığınmacıların dağıtılmasına en çok karşı çıkan ülkelerin başında Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya geliyor. Sözkonusu ülkeler bağlayıcı bir kota sistemi istemiyor, sığınmacıların gönüllülük esasına göre kabul edilmesini öneriyor.

 

 

Kaynak : Dünya Bülteni