Almanya'dan Kürt devletine kırmızı ışık

Almanya'dan Kürt devletine kırmızı ışık

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına karşı olduklarını açıkladı.

aftalık Bild am Sonntag gazetesine konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır ve muhtemelenIrak'ın komşularıyla yeni gerilimler ortaya çıkaracaktır” dedi.

Türkiye ve Suriye'de de, Kürtlerin yaşadığını hatırlatan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ümit ettiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Partili Bakan, “Haydar El Abadi başbakanlığında Bağdat'ta, ülkenin tüm bölge ve dinlerinin içinde kendini bulduğu ve İslam Devleti örgütüne karşı kendini koruyabilen yeni bir hükümetin kurulması Irak devletinin bütünlüğü açısından belki de son şanstır” dedi.

Hrıstiyan Demokrat Birlik milletvekili Karl-Georg Wellman Cumartesi günü Die Welt gazetesine verdiği demeçte Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinden yana olduğunu ifade etmişti.

Wellmann, Irak devletinin ülkede güvenlik ve düzeni sağlayabilecek durumda olmadığını ancak buna karşılık özerk Kürt bölgesinin siyasi ve ekonomik açıdan istikrarlı olduğunu ifade etmişti.