'Almanya'daki Türkler, Türkiye'ye bağlanalım derse...'

'Almanya'daki Türkler, Türkiye'ye bağlanalım derse...'

Kaçış, Atılma ve Uzlaşma Vakfı tarafından Berlin'deki Alman Tarih Müzesi'nde düzenlenen ''Kırım'' konulu konferansta konuşan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna ve Kırım'da son 4 ayda yaşananların dramatik olduğunu belirterek, ''Hiç kimse yarın ne olaca

Kırımoğlu, Ukrayna'dan Rusya'ya kaçan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç döneminde rüşvet ve yolsuzluğun artış gösterdiğini ve ülkede vatandaşların buna tepki vermek için sokağa dökülmelerini anlayabildiğini ifade etti.
Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının her zaman demokrasiyi desteklediğine işaret ederek, Rusya'nın Kırım tutumunu eleştirdi.
"RUSYA KIRIM'DA BİZİ DEĞİL RUSLAR'I KORUYOR"
Rusya'nın, Kırım'daki Tatarca konuşanları korumaya yönelik hareket ettiğini iddiasının gerçek olmadığını vurgulayan Kırımoğlu, bölgede yerel basının yüzde 90'ın Rusça yayın yaptığını, okulların çoğunda da Rusça eğitim verildiğini aktardı.
Kırım'da yapılan referandumun yasal olmadığını ifade eden Kırımoğlu, Kırım'da yaşayan Tatarların referandumu boykot ettiklerini hatırlattı.
"ALMANYA'DAKİ TÜRKLER ÇIKIP 'BİZ TÜRKİYE'YE BAĞLANMAK İSTİYORUZ' DESE.." 
Kırımoğlu, referanduma katılımın yüzde 82 olarak açıklandığına ancak bunun gerçekle bir ilgisinin bulunmadığına değinerek, 2012 yılında bölgede yapılan yerel seçimlere bile katılımın yüzde 48 olduğunu hatırlattı.
Almanya'da yaşayan Türklere bu konuda atıfta bulunan Kırımoğlu, ''Almanya'da yaşayan Türkler'in yarın çıkıp, referanduma gidip 'Türkiye'ye bağlanalım' demeleri ne kadar absürdse, Kırım'da yapılan referandum da odur'' dedi.
"PUTİN'LE REFERANDUMU KONUŞTUM" 
Kırımoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaptığını dile getirerek, görüşmede Putin'e, Kırım'da Japonya ve ABD'ye bile bağlanmak isteyen köyler bulunabileceğini söylediğini ifade etti.
''Kırım'da yaşayan her etnisite, kendi milli menfaatlerini koruması için başka ülkelere 'gelin, bizim ülkemizi işgal edin' mi diyecek'' ifadesini kullanan Kırımoğlu, böyle bir mantığın haklı yanının olmadığına işaret etti.
"UKRAYNA'NIN HALA ATOM BOMBASI OLSAYDI.." 
ABD, İngiltere, Rusya ve Ukrayna'nın imzalarını taşıyan 1994 tarihli Budapeşte Anlaşması ile Ukrayna'nın "sınırlarının tanınması" karşılığında nükleer silahlarını elden çıkardığını anımsatan Kırımoğlu, ''Atom bombaları elden çıkarılmasaydı bugün kimse böyle bir cürette bulunamazdı'' diye konuştu.
Kırımoğlu, Rusya'nın söz konusu anlaşmada garantör devletlerden biri olduğunu belirterek, ''Rusya, Ukrayna'nın zayıf anından faydalanarak bu durumu kullandı. Rusya'nın imza koyduğu anlaşmalara ne kadar saygı duyulabilir'' dedi.