Almanya'da yüzbinlerce Müslüman terörü kınadı

Almanya'da yüzbinlerce Müslüman terörü kınadı

Almanya'da KRM tarafından, Cuma namazından sonra düzenlenen 'Kin ve nefrete karşı ayağa kalk!' aksiyonuna binlerce Müslüman katıldı.

Almanya genelinde 2 binden fazla camide Müslümanlar Cuma namazı sonrası 'kin ve şiddet'e karşı olduklarını göstermek için büyük bir gösteri yaptı. Dört büyük temsilci kuruluş DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliğ), İslam Şurası (Milli Görüş), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ve Almanya Müslümanlar Konseyi (ZMD)'nin ortak konseyi KRM tarfından düzenlenen aksiyona politikacılar da katıldı. Cuma sonrası yapılan gösterilerde Almanya'da camilere yapılan saldırılar, Irak ve Suriye'de terör eylemlerini sürdüren IŞİD kınandı.

Müslümanlar Koordinasyon Konseyi KRM'nin 'Müslümanlar nefret ve adaletsizliğie karşı ayağa kalkıyor.' çağrısıyla düzenlenen gösterilerle birlikte Almanya'nın Berlin, Hannover ve Münih gibi büyük şehirlerinde uyarı nöbetleri de tutuldu. Aksiyona Alman politikacılardan bir kısmı, Kilise temsilcileri ve Almanya Yahudi Cemaati temsilcileri de katıldı.

KRM tarafından hazırlanan bildiride özetle şu ifadelere yer verildi: 'Şu günlerde Allah adına birtakım vahşetlerin yapılarak, insanlara işkence edildiğini, evlerinden kovulduğunu ve katledildiklerini görüyoruz. Bunları yapanlar Peygamberin mührünü kullanarak bu suçları işlemekle, Allah'ın bize vahiyle gönderdiklerinden ve Peygamberimizin bize tebliğ ettiklerinden hiçbir kelime anlamadıklarını gösteriyorlar'.

KRM dönem sözcüsü Ali Kızılkaya, haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte, Almanya'da Müslümanların dini motifli şiddete karşı tavır almakta geciktikleri suçlamasını reddederek, Müslüman kuruluşların hem içlerinde hem de dışa karşı bu tür şiddet unsurlarına karşı pozisyonlarını açık bir şekilde ortaya koyduklarını söyledi.

KRM'nin ortak bildirisinde ayrıca Almanya'da son günlerde sayıları giderek artan camilere saldırılar da dile getirildi. 2012'den beri 80'den fazla camiye saldırı yapıldığı belirtilerek, Müslüman cemaatlerin bu gelişmeyi endişe ve korku ile izledikleri kaydedildi.

FEDERAL İÇİŞLERİ BAKANINDAN AKSİYONA ÖVGÜ

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, KRM tarafından düzenlenen Cuma sonrası eylemi 'mükemmel bir aksiyon' olarak niteledi. Müslümanların Almanya'da teröre karşı mesafeli yaklaşarak tavır koymalarının çok tatmin edici ve inandırıcı olduğunu söyledi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas basına verdiği demeçte, Almanya'da Müslümanları terör suçlusu zannı altında bırakmaya karşı olduğunu ifade ederek, barış ve huzur içinde yaşamak isteyen büyük bir Müslüman çoğunluk ile adaletsiz işler yapmak için İslam'ı suistimal edenler arasına açık bir çizgi çekilmesi gerektiğini belirtti.

KRM'nin düzenlediği gösteriye Alman Proteston Kilisesi Konseyinden ve Alman Katolikler Merkez Komitesinden de destek geldi.