Almanya'da Müslümanlar Irkçılığa Karşı Sokağa Çıkıyor

Almanya'da Müslümanlar Irkçılığa Karşı Sokağa Çıkıyor

Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) grubunca düzenlenen eylemler 5 Ocak'ta Köln'de protesto edilecek.

Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM), İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Avrupa Türk Caferiler Birliği, Avrupa Alevi Ehli Beyt Federasyonu, Almanya Alevi İslam Birliği (AAIB), Türk-Alman Yazarlar Birliği (TAB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ile Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) 5 Ocak'taki yürüyüşe ilişkin ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bu inisiyatif ve ittifak, İslam düşmanlığına, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve yabancılara yönelik nefrete karşı tavır koyuyor. Dahilde ve hariçte camilere ve İslam dinine mensup insanlara yönelik yapılan saldırıları büyük bir endişeyle takip ediyoruz.  Köln halkı 5 Ocak saat 15.30’da 'Köln stellt sich quer' (Köln karşı koyuyor) sloganıyla yürüyecektir. Herkesi bu 5 Ocak’ta yapılacak olan gösteriye katılarak İslam düşmanlığı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve yabancılara yönelik nefrete karşı tavır koymaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

IGMG Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu da bu çağrının yarın ki cuma hutbesinde duyurulacağını belirterek, "Müslümanlar, inançları gereği dışlamanın, ırkçılığın, şiddetin ve nefretin her türlüsüne karşı durmakla yükümlüdürler. Bu sebeple, IGMG olarak bütün demokratik oluşumlarla dayanışma içinde olup PEGIDA karşıtı gösterilere katılma çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

'Meydanı nefret saçanlara bırakamayız'

Müslümanların sadece kendilerinden değil, aynı zamanda birlikte yaşadıkları insanlardan da sorumlu olduğunu vurgulayan Yeneroğlu şunları söyledi:

‘’Meydanı nefret tohumları saçan kişilere bırakamayız. Başka çareleri kalmadığı için memleketlerini terk eden ve bize sığınan mağdur insanların üzerinden korkuların körüklenmesine müsaade edemeyiz. Müslümanlar yabancı düşmanlığında hedef olarak kullanılıp suistimal edilirken, olan biteni izlemekle yetinemeyiz. Farklı ülkelere, kültürlere ve dinlere mensup insanlara karşı bizi kullanmalarına izin vermeyeceğiz.’’

Köln Katedrali ışıklarını söndürecek 

Öte yandan, 5 Ocak’ta PEGIDA'nın uzantısı olan İslam karşıtı KÖGIDA grubunun Köln'de yapacağı gösteri sırasında Köln Katedrali’nin dış cephesindeki ışıkların söndüreceği bildirildi.

Katedral yetkilisi Norbert Feldhoff,  Köln Katedrali'ninn yabancı düşmanlığını, dışlamayı ve ırkçılığı protesto etmek amacıyla belirgin bir sinyal vereceğini kaydetti.

Daha önce de Dresden kentinde Semperoper adlı opera evi de PEGIDA eylemleri sırasında dış cephesindeki aydınlatma ışıklarını açmamıştı.

AA