Almanya: Türkiye dost ülke değil

Almanya: Türkiye dost ülke değil

Almanya'nın Türkiye'yi dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından, Alman hükümet kaynaklarından skandal bir açıklama geldi. Alman hükümet kaynakları, NATO üyesi Türkiye’nin ABD, Fransa ve İngiltere gibi ‘dost ülke’ olmadığını açıkladı.

Almanya hükümeti, Türkiye'yi dinlediklerini kabul etti. Hükümet yetkilileri istihbarat servisinin dinlemesine gerekçe olarak "Türk hükümeti siyasi hedeflerine Almanya'daki Türk dernekleri üzerinden ulaşmak istiyordu. Bu açıdan bakınca Türkiye'yi diğer NATO ülkelerinden ayrı tutmak gerekiyor" dedi
 
Alman hükümeti, Almanya Dış İstihbarat Servisi'nin (BND) Türkiye'yi 2009'dan buyana dinlemesini kabul edip, savunurken, dinlemeye gerekçe olarak da, Türk hükümetinin siyasi hedeflerine Almanya'daki Türk dernek ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirmek istemesini gösterdi. Frankfurter Allgemeine Gazetesi'ne konuşan hükümet yetkilileri, Almanya Türkiye'yi dinlemiş olmakla Başbakan Merkel tarafından daha önce dile getirilen, "dostlar arasında gizli dinleme kabul edilemez" sözünün çiğnenmediğini iddia etti.
 
TÜRKİYE İNGİLTERE DEĞİL 
Almanya Hükümeti'nin dinleme skandalıyla ilgili açıklamasında, "Türkiye bir ABD değil. Avrupa Birliği üyesi bir İngiltere veya Fransa da değil. Türkiye'de yaşanan bir gelişme, Almanya iç güvenliğini de yakından ilgilendiriyor. PKK yanında aşırı sol örgütler, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı nedeniyle Türkiye'nin durumu farklı" denildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi CDU'nun Federal Meclis Grup Başkanvekili Andreas Schockenhoff, Almanya'da 1993 yılından bu yana yasaklanmış ve terör listesinde olan bir PKK olduğunu ve ülkede 3 milyon Türk yaşadığını belirterek, Alman istihbaratının Türkiye'nin telefon konuşmalarını dinlemesini savundu. CDU'lu siyasetçi, PKK yanında başka aşırı grupların da Türkiye'den desteklenebileceğini kaydetti. 
 
MECLİSE TAŞIYACAKLAR 
Federal hükümetin koalisyon ortağı SPD'nin Dış Politika Sözcüsü Rolf Mützenich, Türkiye'nin Almanya Gizli Servisi tarafından yıllardır dinlenmesinin ortaya çıkmasının kendisini şaşırttığını belirterek, "PKK konusunda bir şey bilmek isteyen Almanya neden doğrudan bunu Türkiye'ye sormaz? Dinleme olayına Alman hükümeti mecliste açıklık getirmek zorunda" dedi. SPD'li Mützenich, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin güvene dayanması gerektiğini kaydetti. Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Konstantin Notz da Başbakan Angela Merkel'den Alman istihbarat servisinin müttefik ülkeleri dinlenmesini kayıtsız şartsız açıklamasını istedi. Federal Meclis'te istihbarat servislerini kontrol etmekle sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi'nin (PKGr) üyesi de olan Notz, Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya istihbaratının, karşılıklı casusluk yapmakla temel hakları ihlal eden oyunda aktif rol oynadığını belirtti. 
 
MERKEZ ÜSSÜ BAD AİBLİNG
 Almanya'nın Türkiye'yi Bavyera Eyaleti'nde bulunan Bad Aibling'deki uydularla dinlediği anlaşıldı. Der Spiegel'in haberinde 2012 Şubat ayında Orta Doğu gezisinden dönerken uçaktan dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı telefonla arayan eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un konuşmasının Alman gizli servisi tarafından kaydedildiği ve bu kaydı imha etmesi için verilen ajan Markus R.'nin belgeleri Amerika'ya sattığı anlaşıldı. Türkiye'nin dinlendiği de Markus R.'nin evindeki baskında yakalanan dosyalardan anlaşıldı. 
 
PARALEL SUPHESi
 Almanya'nın Türkiye'yi 2009'dan bu yana izlemeye aldığı ve dinlediği iddiasının Alman basınında ortaya atılması Ankara alarma geçti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin konuyla ilgili olarak "Der Spiegel Türkiye hakkında hayra rüya görmez. Bunun için ihtiyatlı davranmak lazım. Böyle bir haberin doğruluk ihtimali üzerine de mutlaka gerekli çalışmaların hükümetimiz ve dışişleri bakanlığımızca yapılması gerekir" dedi. Bu arada İçişlerin'de de Almanya tarafından yapılan dinlemelerin, paralel yapı tarafından gerçekleştirilen casusluk operasyonuyla bir ilgisi olup olmadığı da araştırılmaya başlandı. 
 
2 TALİMAT VERDİLER
 Alman hükümetinin Türkiye'yi hedef konumuna alarak 5 yıl süreyle dinlemesine ilişkin skandal giderek büyüyor. Geçen ay, ABD ve Almanya adına çift taraflı çalışan bir ajanın yakalanmasının ardından dinleme skandallarının ortaya çıkması gözleri farklı bir noktaya çevirdi. Almanya Dış İstihbarat Servisi'nin (BND), bir yıl önce ikinci bir talimat ile Türkiye'yi dinlemeye devam ettiği de iddialar arasında yer aldı. (Takvim)