Almanya: Trump Uluslararası Düzene Zarar Veriyor

Almanya: Trump Uluslararası Düzene Zarar Veriyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesine ilişkin eleştiride bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesine ilişkin eleştiride bulundu.

Merkel, 'Uluslararası düzene duyulan güveni zedeliyor.' ifadelerinde bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilme kararını 'büyük bir üzüntü ve endişeyle karşıladığını' söyledi.

'ÇOK TARAFLILIK GERÇEK BİR KRİZDEN GEÇİYOR'

BM Güvenlik Konseyi'nde oybirliğiyle kabul edilen anlaşmadan tek taraflı çekilmenin doğru olmadığını söyleyen Merkel, Trump'ın daha önce de iklim ve ticaret anlaşmalarını terk ettiğini hatırlatarak, ''Bu durum uluslararası düzene duyulan güveni zedeliyor. Çok taraflılık gerçek bir krizde. İşimize gelmediğinde uluslararası düzeni umursamaz ve aklımıza eseni yaparsak, bu, dünya için kötü bir haber olur.'' ifadelerinde bulundu.

'BU DERİN KOPUŞ DÖNEMİNDE ATMAMIZ GEREKEN CİDDİ ADIMLAR VAR'

Alman hükümetinin tüm eksikliklerine rağmen çok taraflılıktan yana olduğunu ve çok taraflılığın tesisini en acil ödev olarak gördüğünü belirten şansölye, böylesine 'derin bir kopuş döneminde atılması gereken ciddi adımlardan' söz etti.

Buna rağmen ABD ile ortaklığı tümden sorgulamaya gerek olmadığını, gittiği yere kadar Transatlantik ortaklığı destekleyeceğini, çünkü ABD ile Avrupa'nın ortak değerleri olduğunu, pek çok meseleye aynı bakış açısıyla yaklaştığını dile getiren Merkel, şöyle devam etti:

'AB TEK BAŞINA BECEREMEZ'

''Ve kabul etmeliyiz ki, Avrupa tek başına barış gücü olabilecek kadar güçlü değil. AB'nin ortaklara ihtiyacı var. Olduğumuzdan daha güçlü olmaya da kalkışmamalıyız. Bu da bizi vahim boyutlarda yanlış hükümlere sürükleyebilir.''

ŞARLMAN ÖDÜL TÖRENİNDE 'ABD'YE GÜVENEMEYİZ' MESAJI

Avrupa'nın bütünlüğü için çaba gösterenlere verilen Uluslararası Şarlman Ödülü'nün bu yıl Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a takdimi sırasında da önemli mesajlar verildi.

Dün Almanya'nın Aachen kentinde düzenlenen törende ödülü Macron'a veren Merkel, ''ABD'nin bizi koruyacağı şeklinde bir durum artık yok. Bizi koruması için sadece ABD'ye güvenebileceğimiz zamanlar artık geride kaldı. Avrupa'nın kendi kaderini eline alması gerekiyor. Bu gelecekteki en önemli görevimiz.'' ifadelerinde bulundu.