Almanya Rusya'ya Silah Satmaya Devam Ediyor

Almanya Rusya'ya Silah Satmaya Devam Ediyor

Ukrayna krizine rağmen Almanya, Rusya'ya av tüfekleri, el bombaları, mermi ve top mermileri satmaya devam ediyor.

Bir tarafta Ukrayna'nın güneyinde ve doğusunda ayrılıkçılar arasında çıkan çatışmalarda insanlar yaralanıp öldürülürken ve krizin sona erdirilmesi için Cenevre'de görüşmeler yapılırken, diğer tarafta Almanya Rusya'ya silah satmaya devam ediyor. Federal hükümet, 2014'ün ilk üç ayında Rusya'ya silah ihracatına izin verdi.

Sol Parti silahlanma politikası uzmanı Jan van Aken'in Federal Parlamentodaki soru önergesine verilen cevapta, Almanya'dan 9302, 9303, 9305 ve 9306 numaraları izinlerle ve diğer AB ülkelerinden 1 Ocak 2014 ile 31 Mart 2014 tarihleri arasında toplam 297 silah ve mermi sevkiyatı yapıldığı bildirildi.

Yapılan sevkiyatlarla Rusya'ya tabancalar, toplu tabancalar, av tüfekleri, el bombaları, çok sayıda mermi ve top mermileri, aynı zamanda çeşitli namlu ve dipçik gibi silah parçaları satıldı.

Alman Savunma Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu satışların savaş silahları içermediğini, gönderilen silahların makinalı tüfekler gibi hızlı atış yapma tekniğine sahip bulunmadıklarını bildirdi. Daha önce Savunma Bakanlığından yapılan başka bir açıklamada, artık bu bölgeye silah ihracatı sorumluluğunun taşınamayacağı belirtilmişti.

Ukrayna krizinin başlamasından sonra haftalardan beri AB ülkeleri Rusya'ya silah ambargosu konusunda tartışıyorlar. İngiltere, Rusya'ya daha fazla silah göndermeme kararı aldı. İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, 18 Mart 2014'te Rusya'ya silah satışlarını yasakladıklarını bildirmişti.