Almanlar Kendi Ağzıyla İtiraf Etti

Almanlar Kendi Ağzıyla İtiraf Etti

DW, Türkiye'nin adımlarıyla pek çok ülkede kan kaybeden terör örgütünün Almanya'daki örgütlenme çalışmalarının izini sürdü. Türkiye'den kaçan FETÖ'cüler örgüte yakın derneklere yönlendiriliyor ve büyük yardım alıyor. Habere göre, bazı okulları kapatılan F


FETÖ, Türkiye'nin girişimleri nedeniyle dünya çapında baskı altında. FETÖ üyelerinin yeni dönemde can simidi, Almanya oldu.

HAZIRLANAN RAPOR SAYFADAN KALDIRILDI

Almanya'da yayın yapan Deutsche Welle'nin özel haberine göre, Alman iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Baden-Württemberg eyalet teşkilatı, 25 Temmuz 2014'te yapılanmayla ilgili eleştirel noktalar içeren kapsamlı bir raporu internet sayfasında yayınladı. Türkiye'de 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişiminin ardından bu rapor sayfadan kaldırıldı.

RAPOR İLE İLGİLİ ÖNE SUNULAN SEBEP İNANDIRICI DEĞİL

Raporun sayfadan niye kaldırıldığına dair soruyu yanıtlayan Baden-Württemberg iç istihbarat teşkilatı, raporun sayfada yayınlanmak üzere hazırlanmadığını, başından beri kamuya açık olmaması gerektiğini bildirdi. Ancak hakkında kamuoyunda defalarca alıntılar yapılan siyasi anlamda bu kadar hassas bir raporun iki yıl boyunca internet sayfasında kalması ve iç istihbarat teşkilatından hiçkimsenin bu hatayı fark etmemesi hiç inandırıcı gelmiyor.

TÜRKİYE ALMANYA'YI KENDİ SİLAHIYLA VURDU

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Baden-Württemberg eyalet teşkilatından kaynakların getirdiği açıklama ise, akla daha yatkın. Buna göre Türk hükümeti darbe girişiminin ardından Alman tarafının FETÖ'ye karşı harekete geçmesini talep ederken söz konusu iç istihbarat raporuna atıfta bulunmuştu.

Alman Federal Meclisi'nin Sol Partili milletvekili Ulla Jelpke, Alman hükümetini örgüte arka çıkmakla, Türkiye'de suç işlediği düşünülenleri dahi korumakla suçluyor. Alman Federal Meclisi İçişleri Komisyonu üyesi Jelpke, hükümetin tutumuyla ilgili mecliste çeşitli soru önergeleri de vermiş bir isim.

ADİL ÖKSÜZ'ÜN NEREDE YAŞADIĞI ORTAYA ÇIKINCA ALMAN POLİSİNE SIĞINDI VE BİRİM TARAFINDAN GÜVENLİĞE ALINDI

15 Temmuz'dan sonra birçok FETÖ üyesi Almanya'ya kaçtı. Darbe girişiminin karanlık kutusu ve hava kuvvetleri imamı Adil Öksüz'ün Berlin'in Neukölln semtindeki bir evde yaşadığı yönündeki haberler ve fotoğraflar, geçen ay Türk medyasında yayınlandı.

Türkiye, Öksüz'ün iadesini talep ederken Alman hükümeti, "Öksüz'in Almanya'da olup olmadığını bilmediği, ancak ikamet durumunun tespiti için soruşturma yürütüldüğü" şeklindeki resmi tutumunu sürdürüyor.

Söz konusu binanın bir sakini, Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada "Öksüz'e çok benzeyen bir adamla karşılaştığını" teyit etti. Frankfurter Rundschau gazetesinin haberine göre, Öksüz bu haberlerin yayınlanmasının ardından Berlin eyalet polisine bağlı, devlete yönelik siyasi ve terör suçlarına bakan birim tarafından güvenliğe alındı.

FETÖ'NÜN YENİ OYUNU: ÇOCUK YUVALARI

Terör örgütü, Almanya'da gerçek yüzünü gizleyip diyalog ve eğitim gibi alanlarda hareket ettiğini savunuyor ancak yine de darbe girişiminin ardından Almanya'da çok sayıda destekçisini kaybetti. Almanya'da örgüte bağlı 30 okuldan üçü, Türk velilerin çocuklarının kaydını almaları nedeniyle kapatılmak zorunda kaldı. Almanya çapında eğitim veren yaklaşık 170 kursun yarısı da kapatılmış durumda. Ancak bu eğilim yavaş yavaş yeniden tersine dönüyor.

Berlin'in Spandau semtindeki Wilhelmstadt lisesini işleten Tüdesb derneğinin başkanı İrfan Kumru, Deutsche Welle'ye verdiği demeçte kayıtlı öğrenci sayısının yeniden eski seviyesine döndüğünü belirterek yoğun talep üzerine Berlin'de yeni çocuk yuvaları açmaya hazırlandıkları bilgisini verdi.

TÜRKİYE'DEN KAÇANLARA BÜYÜK YARDIM

Türkiye'den kaçan ve aralarında eski memur, öğretmen ve iş insanlarının da bulunduğu binlerce FETÖ'cü, kapsamlı yardım alıyor. Almanya'ya yeni gelenler Berlin'de mültecilere yardım için kurulan "Aktion für Flüchtlingshilfe" adlı organizasyon gibi örgüte yakın derneklere yönlendiriliyor, buralarda kendilerine hukuki danışmanlığın yanı sıra dil okulları, iş ve ev bulma konularında yardım ediliyor. İltica başvurularında kabul oranı oldukça yüksek. FETÖ'cüler, Berlin'de bu oranın yüzde 90'ı bulduğunu söylüyor.

ESKİ FETÖ YÖNETİCİSİNDEN İTİRAF: YENİ MERKEZİMİZ ALMANYA

Örgütte eskiden yönetici konumunda bulunan ve ismi açıklanmayan bir kişi, Alman kamu yayıncılık kurumu ARD'ye verdiği röportajda, Alman kurumlarını dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı. Örgütün dışarıya verdiği görüntünün gerçeklerle bağdaşmadığını söyleyen eski yönetici, "gizli bir paralel yapı" bulunduğunu ve dernek yöneticilerinden ziyade imamların güç sahibi olduğunu belirtmiş, "Bu imamlar Türkiye'den geliyor, gazeteci ya da muhasebeci gibi farklı kılıflarla Almanya'ya getirtiliyor. Yaklaşık üç yıl burada kalıyorlar" demişti.

KENDİ AĞZIYLA SÖYLEDİ: ALMANYA YENİ MERKEZİMİZ OLMA YOLUNDA

FETÖ, Almanya'da özellikle de "Diyalog ve Eğitim Vakfı" aracılığıyla kamuoyu önünde faaliyet yürütüyor. Vakfın Başkanı FETÖ'cü Ercan Karakoyun, darbe girişiminden bu yana Alman medyasında sürekli boy gösterip Türkiye'yi suçluyor.

Ancak pek çok uzman bu imaj çalışmalarına şüpheyle yaklaşıyor. Alman Protestan Kilisesi'nden İslam uzmanı Friedmann Eißler, örgüt lideri Gülen'in hiçbir zaman reformcu kimlikli bir ilahiyatçı olmadığına dikkat çekiyor. Eißler'e göre, gayrimüslimlerle diyalog sadece hedefe ulaşma yolunda bir araç: "Tablonun bütününü görmemiz gerekir."

Buna rağmen Almanya'daki kiliselerde bile FETÖ'yle ilgili önemli çekinceler bulunmuyor. Berlin'de kurulması planlanan ve tek Tanrılı üç dinin mensuplarına ortak ibadet etme imkanı sunacak "House of One" projesinde Alman Protestan Kilisesi FETÖ temsilcileriyle işbirliği yapıyor. Bir başka örnek; Katolik Herder Yayınevi yıllardır teröritbaşı Gülen'in kitaplarının basımını gerçekleştiriyor. Yayınevi Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada, örgütün para verip kitapları bastırdığını doğruladı.

Bu koşullar altında FETÖ'nün Almanya'daki sözde sözcüsü Ercan Karakoyun'un şu tespiti şaşırtmıyor: "Almanya yeni merkezimiz olma yolunda."