Alman Ordusunda Çocuk Askerler

Alman Ordusunda Çocuk Askerler

Alman Federal Ordusu, 18 yaşından küçük gençleri askere alıyor, böylece Uluslar arası kurallara aykırı davranarak Orduda çocuk asker bulunduruyor.

Uluslararası platformda çocuk askerlerin savaştırılmasına karşı çıkan Almanya'nın Federal Orduda 17 yaşında olduğu halde askere alınanlar var. Federal Savunma Bakanlığı, Alman medeni kanununa göre 18 yaşın altında olduklarından dolayı çocuk sayılan bu gençlerin askerlik 'mesleğine alışma aşaması' geçirdiklerini söylüyor. Muhalefet ise çifte standartlı olmakla suçluyor.

Federal Ordu geçen üç yıl içinde yaşları 18'in altında 3 binden fazla genci askere aldı. Geçen yıl alınanların sayısı 1032 olarak bildirildi. Savunma Bakanlığı sözcüsü bu gençlere silah eğitimi de verildiği ancak silahlı herhangi bir göreve katılmadıklarını, yurtdışına da gönderilmediklerini söyledi.

Federal koalisyon hükümeti ortakları arasında çocuk askerler konusunda ihtilaf çıktı. Sosyal Demokrat Parti SPD'nin savunma uzmanı politikacısı Hans-Peter Bartels, gelecekte Orduya 18'inden küçük kişilerin alınmaması için ellerinden gelen çalışmayı yapacaklarını bildirdi. Bartels, BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin Almanya'da da tamamiyle uygulanması için gayret göstereceklerini, bu haklar arasında çocukların askere alınmamasının da bulunduğunu belirtti. Sosyal demokrat politikacı, Orduya alınan her askerin ilk günden itibaren aynı hak ve zorunlulukları olması gerektiğini, bunun için de reşit olmalarının şart olduğunu kaydetti.

Savunma Bakanlığı sözcüsü reşit olmayan kız ve erkeklerin askere alınmasının devam edeceğini, bu gençlerin Orduya gönüllü olarak iştirek ettiklerini bildirdi. Gençlerin başka dallarda da meslek seçimi için 18. yaş günlerini beklemediklerini ifade eden sözcü, askere alınan gençlerin de henüz mesleğe alışma aşamasında bulunduklarını vurguladı.

Federal Orduda çocuk asker tartışması, Sol Parti tarafından Federal Parlamentoya verilen bir soru önergesine Savunma Bakanlığının verdiği cevaptan dolayı çıktı. Bakanlık Ordudaki bu çocukların korunması için milletler hukukuna azami gayret gösterildiğini bildirdi.

Sol Parti milletvekili Katrin Kunert, Federal hükümetin dünya genelinde çocukların asker olarak kullanılmasına karşı gösterdiği gayret gözönüne alındığında, Federal Ordunun da aynı şekilde reşit olmayan gençleri askere almasını çifte standartlılık olarak niteledi. Kunert, reşit olmayan gençlerin askeri amaçlı göreve alınmasının derhal durdurulmasını taleb etti.

AB ülkeleri arasında Almanya ile birlikte Fransa ve Avusturya da 17 yaşındaki gençleri askere alıyor. BM Çocuk Hakları Sözleşmesine göre reşit olmayanların askerlik görevine zorlanması ya da savaşa sokulması yasak. Almanya'da askerlik mecburiyetinin kalkmasından sonra Federal Ordu gönüllü asker sayısını artırmak için büyük bir gayret gösteriyor.