Alman mahkemesinden başörtüsü kararı

Alman mahkemesinden başörtüsü kararı

Alman mahkemesinden başörtüsü kararı

Almanya Federal İş Mahkemesi, başörtüsünün İslami bir simge olarak kabul edilemeyeceğine hükmederek, başörtülü olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan hemşire N.T. ile ilgili alt mahkeme kararını iptal etti.

Erfurt'taki Federak İş Mahkemesi, geçen temmuz ayında Dortmund'da kiliseye ait Katolik Johannes Hastanesi'nde çalışırken başını örttüğü gerekçesine işine son verilen hemşire N.T'nin avukatı Abdullah Emili'nin Kuzey Ren Vestfalya İş Mahkemesi'nin konuya ilişkin kararıyla ilgili temyiz başvurusunu görüştü.

Tarafları dinledikten sonra kararını açıklayan mahkeme, başörtüsünün İslami bir simge olarak kabul edilemeyeceğine hükmetti. Mahkeme, olayla ilgili kiliseye ait hastaneyi haklı bulunan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İş Mahkemesi'nin kararını da iptal etti.

Federal İş Mahkemesi, söz konusu hastanenin tamamen kiliseye ait olup olmadığının incelenerek, davanın yeniden Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İş Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.

Hemşire N.T'nin avukatı Abdullah Emili, yaptığı açıklamada, mahkemenin başvurularını kabul ederek eyalet iş mahkemesinin kararını iptal etiğini, bunun da haklı olduklarını gösterdiğini söyledi.

Mahkemenin, hastanedeki kilise payının araştırılmasını istediğini ifade eden Emili, "Hastanenin yarısı limited şirkete ait. Mahkeme, bura direkt kilisenin hastanesi olmadığından böyle bir yasak konulamayacağını, tamamen kilisenin ise böyle bir yasak koyabileceğini söylüyor. Hastanın zaten yarısı limited şirkete ait. Bu kararı çıkarmamız büyük başarı. İlk defa Federal İş Mahkemesi bu konuda pozitfi bir karar verdi" dedi. 

Temmuz ayında Katolik Johannes Hastanesi'nde çalışan N.T'nin başörtüsü takması üzerine işine son verilmişti. Yerel mahkeme N.T'nin işe geri dönmesine karar verirken, üst mahkeme olarak davaya bakan Kuzey Ren Vestfelya Eyaleti İş Mahkemesi kiliseyi haklı bulmuştu. Bunun üzerine N.T'nin avukatı Federal İş Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Federal İş Mahkemesi kararının ardından önümüzdeki günlerde  dava Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İş Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanacak.