Alman koalisyonu, Snowden'la Moskova'da görüşmek istiyor

Alman koalisyonu, Snowden'la Moskova'da görüşmek istiyor

Alman Federal koalisyon hükümet ortakları, Amerikan istihbarat uzmanı Snowden'la Moskova'da görüşmeye karar verdi, muhalefet ise Almanya'ya getirilmesini istiyor.

Alman muhalefet partileri tarafından karşı çıkılmasına rağmen Federal koalisyon hükümeti ortakları Hristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD, Snowden'la Moskova'da görüşülmesine karar verdi.

Federal Parlamento tarafından oluşturulan NSA Komisyonundaki oylamada Sol Parti ve Yeşiller, hükümet ortaklarının teklifine hayır oyu verdiler. Muhalif partiler, Amerikan istihbarat uzmanı Edward Snowden'ın Almanya'ya getirilmesini taleb ettiler. Ancak bu teklif de koalisyon ortaklarının çoğunluğu ile reddedildi.

Snowden'ın NSA Komisyonu tarafından tanık olarak dinlenmesine hazırlık için görüşmenin Temmuz ayı başında yapılması planlanıyor. Yeşiller Partisinden milletvekili Konstantin von Notz, bu görüşmeyi anlamsız bir 'kahve gezisi' olarak adlandırdı. Komisyonun Sol Parti grup başkanı Martina Renner, koalisyonun kararının Snowden'ın Berlin'de dinlenmesini engellemek için alındığını bildirdi. Yeşiller ve Sol Parti, Alman heyetinin Moskova'ya gitmesinin Rus yönetimi tarafından politik bir araç olarak kullanılma tehlikesi bulunduğunu belirttiler.

Yeşiller ve Sol Parti, başından beri Snowden'ın Almanya'ya getirilerek Komisyon'da tanıklık etmesini istiyorlar. Ancak Federal hükümet, Snowden'ın Almanya'ya geldiğinde, gözaltına alınmayacağına dair teminat vermiyor. ABD, Almanya'dan Snowden'ın gelmesi halinde tutuklanarak teslim edilmesini taleb etmişti.