Alman koalisyonu bakanları belirledi

Alman koalisyonu bakanları belirledi

Almanya'nın yeni koalisyon hükümetinde kimlerin bakanlık görevlerini alacağı medyaya sızdı.

Alman Hristiyan demokratlarla sosyal demokratlardan oluşan yeni federal hükümetinde kimlerin görev alacağı konusunda basına bazı bilgiler sızdı. Buna göre Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble görevine devam ederken, Sosyal Demokrat Parti SPD'nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in Başbakan yardımcılığıyla birlikte Ekonomi Bakanlığını üstleneceği ve süper bakan sıfatıyla Enerji Bakanı olarak da enerjide dönüşüm projesini yürüteceği bildirildi. Daha önceki büyük koalisyon hükümetinde SPD'den Dışişleri Bakanlığı görevini yapan Frank-Walter Steinmeier yine Dışişleri Bakanı oluyor.

Steinmeier'den boşalan Fraksiyon Başkanlığını ise bundan böyle Federal Parlamentoda şimdiye kadar grup başkanlığı yapan Thomas Oppermann devralacak. Böylece Hristiyan Demokrat Birliği CDU'lu şimdiki Federal Maliye Bakanı Schaeuble'nin aynı göreve devam edeceği kesinleşmiş oldu.

SPD ÜYELERİ KOALİSYONA EVET DEDİ

Şimdiye kadar bahsedilen isimlere kesin gözüyle bakılmazken, SPD'lilerin yüzde 75,96'sının koalisyon sözleşmesine evet demesiyle artık kesinleşmiş oldu. SPD Saymanı Barbara Hendricks'in bugün öğleden sonra yaptığı açıklamaya göre toplam 256 bin 643 sosyal demokrat üye sözleşmeye evet derken, 80 bin 921 üye de hayır dedi. 31 bin 800 oy da hatalı bulunarak geçerli sayılmadı.

Gabriel ve Steinmeier'in dışında yeni koalisyon hükümetinde Barbara Hendricks Çevre Bakanı, parti Genel Sekreteri Andrea Nahles de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, SPD Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig de Aile Bakanı olarak görev alacaklar. Saarland Eyaleti Ekonomi Bakanlığı yapmakta olan Heiko Mass da Federal Adalet Bakanlığı görevini üstlenecek.

CDU tarafında ise Schaeuble'nin dışında Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'nin de göreve devam etmesi bekleniyor. Çalışma Bakanlığı yapmakta olan Ursula von der Leyen'in ise Sağlık Bakanlığını üstlenebileceği yorumları yapılıyor.